Gezondheid is meer dan de afwezigheid van symptomen

Gezondheid speelt zich af op verschillende niveaus, fysiek, mentaal, psychisch, emotioneel, relationeel en spiritueel – dr. Phil

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van symptomen
In de vorige post schreef ik dat gezondheid veel meer is dan het afwezig zijn van symptomen. Daarmee bedoel ik dat je op alle gebieden in je leven gezond kunt zijn. Je voelt je energiek, gelukkig, kunt genieten. Wie heeft dat? Veel gehoorde klachten van gezonde mensen zijn vermoeidheid, rugpijn of regelmatig verkouden of grieperig. Maar zij vallen wel onder de categorie “gezond”.

Fysiek symptoom is een waarschuwingslampje
Volgens dr. Dalhke is een fysiek symptoom vergelijkbaar met een waarschuwingslampje in je auto. Het wil je aandacht ergens op vestigen. Als je niet naar het waarschuwingslampje omkijkt, kun je na verloop van tijd een groot probleem hebben. En als je met je auto naar de garage gaat en de monteur zegt: “oh, ja ik zie het al”. En dan zonder verder de motor of wat dan ook te bekijken de verbindingsdraden van het waarschuwingslampje doorknipt. “Zo daar heeft u geen last meer van”. Zou je dan gerust met je auto verder rijden? Of zou je toch een beetje bezorgd zijn wanneer je iets aan de auto zelf gaat merken? Het is misschien wat erg simpel voorgesteld, maar denk er eens over na. Zou het kunnen dat deze klachten niet zo maar zijn ontstaan maar te maken hebben met je totale persoon. Hoe je in het leven en je omgeving staat. Vaak denken we dat alles prima is, behalve dan die ziekte of klachten. In natuurkunde is het onmogelijk dat iets zomaar ontstaat. Elke actie heeft een evenredige reactie. Van alles wat ik heb bestudeerd en ervaren is het inderdaad onmogelijk een ziekte alleen op het niveau van het lichaam te behandelen en dan volledige genezing te verwachten. We kunnen het breder bekijken en als we bereid zijn alle aspecten in ons leven te onderzoeken, kunnen we tot verrassende ontdekkingen komen. Wil je ook weten hoe het bij jou zit?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.