Onderzoek

Onderzoek alles, behoud het goede – de Bijbel

Zoektocht naar beter
Een Christelijke opvoeding verloochent zich nooit :). Ik denk eigenlijk dat mijn moeder dit vaak zei. Maar goed, je wilt meer te weten komen over je ziekte en verlangt naar beter. Je hebt al een paar aanwijzingen gekregen. En omdat jij jij bent, weet jij het beste wat bij je past. Je start je eigen onderzoek. Onderzoek vraagt een objectieve blik. Teveel emoties, wanhoop of angst houden je af van goed onderzoek. Mijn tip: ga als een detective te werk.

Kenmerken van een detective
Omdat ik nogal wat Engelse speurders aan het werk heb gezien, uiteraard alleen via de tv, geef ik hieronder aan wat in mijn ogen de kenmerken van een goede speurder zijn. Het valt op dat ze meestal met zijn tweeën zijn en heel verschillende persoonlijkheden. Het zijn vaak eigenzinnige mensen met een heel eigen gevoel voor humor. Ze hebben vaak een intuïtieve ingeving en laten zich door niets of niemand tegenhouden. Ze bestuderen de plaats delict uitgebreid. En gebruiken alle kennis die voorhanden is. Welke aanwijzingen zijn er achter gelaten? Zijn er sporen, getuigen? Het werken in duo’s zorgt ervoor dat de zaak vanuit verschillende oogpunten wordt bekeken en dat heb je bij goed onderzoek nodig. Je ziet je eigen denkfouten niet zo snel, want de ratio bewijst altijd zijn eigen gelijk (R.J. Heijn) Ze bevragen elkaar: is dat wel zo?, waar is je bewijs? en eventueel dringen ze aan om de proef op de som te nemen. Verder valt op dat ze zich in een zaak vastbijten en niet loslaten totdat ze weten hoe het in elkaar zit. En altijd alle sporen nagaan. Niet te snel bij één theorie laten. Dat noemen ze een tunnelvisie. Dat leidt tot vergissingen en die kun je niet gebruiken. Verder schrijven ze de bevindingen op. Vaak is er ook nog een overzichtsbord met de zaak en alle sporen. En heel belangrijk: voor de duur van het onderzoek worden er geen mededelingen gedaan aan derden. En er wordt geen actie ondernomen totdat het bewijs sluitend is.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.