Goed advies

Wise men don’t need advice. Fools won’t take it. – Benjamin Franklin (Wijzen hebben geen advies nodig. Dwazen kunnen het niet aannemen)

Tips van anderen
Als je zelf onderzoek gaat doen, kun je heel veel informatie vinden op het internet en in boeken. En natuurlijk ook door met mensen te praten. Soms hebben ze zelf iets uitgeprobeerd of kennen ze iemand bij wie iets heel goed heeft gewerkt. En al die tips zijn welkom in je onderzoek. Ga er niet vanuit dat dat voor jou ook het beste middel is. Sommige dingen passen gewoon niet bij wie je bent. Dat had ik bijv. met koperen armbanden. Een paar mensen hebben me dat aangeraden. Maar ik weet het niet, het was niets voor mij. En die tip heb ik wel onderzocht, maar nooit echt zelf uitgeprobeerd. Ik zie wel de goede bedoelingen van mensen die je een advies geven. Ze willen je graag helpen. En als je zelf hebt gemerkt dat iets goed werkt of je hebt het bij een ander gezien, dan geef je dat het liefst door. Maar ik ben er zelf terughoudend in geworden.

Wacht op een vraag voor je advies geeft
Mijn stelregel nu is dat als iemand er niet naar vraagt, ik er ook niets over ga zeggen. Want je weet dan niet waar iemand mee bezig is en of hij of zij wel open staat voor een andere aanpak of gewoon een advies. Ik weet nog dat ik tijdens mijn opleiding van een docent hoorde dat het beste advies wel eens niet bereikbaar kon zijn voor degene aan wie je het geeft. Zijn voorbeeld was het volgende. Het beste advies voor iemand die depressief is, is: ga hardlopen. Maar iemand die depressief is, moet er niet aandenken om de deur uit te gaan, laat staan hardlopen. En dan kun je nog zo’n goed verhaal hebben over de aanmaak van bepaalde stoffen in de hersenen en wat een veranderde hartslag en ademhaling allemaal voor je kunnen betekenen, het komt op dat moment niet aan. De stap tussen waar iemand is en jouw advies is op dat moment niet te nemen. Dus in deze stukjes vertel ik wel een beetje wat voor mij heeft gewerkt, maar vooral hoe je zelf tot die stappen kunt komen die bij jou passen.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.