De relatie met het lichaam

Regel 1: Je krijgt een lichaam. Je kunt ervan houden of er een hekel aan hebben, maar het zal van jou zijn zolang je leven op aarde duurt – Cherie Carter-Scott

Je relatie met jouw lichaam
Het lichaam en jouw relatie ermee zijn belangrijke aanwijzingen, niet alleen bij ziekte. Laten we eerst kijken hoe de relatie was voordat je klachten kreeg. Hoe dacht je over je lichaam. In het algemeen is ons lichaam een grote bron van kritiek. Het wil niet doen of worden wat wij ervan verwachten. Het is te dun/dik/groot/klein, de verhoudingen kloppen niet. Er zit vet op een plaats waar het niet hoort en te weinig waar het wel hoort etc. Dus wees eerlijk hoe dacht en denk jij over je lichaam? Schrijf al je oordelen over je lichaam, wat oké is en wat niet gewoon eens op. Daarna gaan we echt op onderzoek uit.

Neutrale scan van het lichaam
We gaan een neutrale scan maken. Niet alleen waar je last van hebt, maar alles. En zo neutraal mogelijk. Heel zorgvuldig en minutieus ga je de scan maken van het puntje van je tenen tot aan je kruin. Hoe voelen je spieren? Zijn ze ontspannen of voel je op een bepaalde plek spanning? Hoe voelt je hartslag? Rustig en regelmatig? Of gehaast of onregelmatig? Voel je je ademhaling? En waar in je lichaam? Beweegt bij elke ademhaling je buik? Je ribbenkast of je borstkast? En zo ga je verder kennismaken met je lichaam. Hoe voelt het aan en is er een plek waar je bijzondere aandacht nodig is? Doet iets pijn? Of voel je je voeten niet goed? Of voelen je voeten en handen koud aan of juist heel warm? Hoe voelt je huid aan? Droog en geïrriteerd? Of zacht en soepel? Of van alles wat? Kortom je leert je hele lichaam kennen en je hebt er nu geen oordeel over. Hoe voelt het om het zo te bekijken?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.