Voeding

024Voeding is je medicijn – Hippocrates

Voedsel als bron van energie
Het lichaam reageert op wat er om ons heen gebeurt, maar natuurlijk ook op wat het te verwerken krijgt. Ons lichaam is een kleine chemische fabriek, waarbij verschillende processen gelijktijdig plaatsvinden. Het voedsel dat wij eten kan een positieve bijdrage of een verstorende werking op die processen hebben.

Fruit en groente op het menu?
Er is volgens mij niet een juist dieet voor iedereen. Er zijn heel veel theorieën over. Iedereen die ooit een dieet heeft gevolgd of dat gewoon van huis uit heeft meegekregen, weet dat groente en fruit elke dag in het menu horen. Tegenwoordig zijn er zelfs supplementen als je dat niet elke dag lukt. Maar waarom zou het eigenlijk niet lukken? Een appel of banaan kan altijd mee onderweg en hebt er niets voor nodig om het te eten. Je hoeft het niet te schillen, mag natuurlijk wel. En toch lukt het veel mensen toch niet. Ik denk dat het met smaak niets te maken heeft, niet met hoe we ons voelen na het eten ervan, maar opnieuw weer met onze fantasie. Een appel of banaan is zo gewoon en als we de reclame moeten geloven is er zoveel meer dat eigenlijk niet mag ontbreken. Hetzelfde geldt voor de hoofdmaaltijd. Maar 3 minuten wachten en ping, het eten is klaar. Of eerst schillen, hakken, snijden, roeren, proeven, kruiden toevoegen, mischien wel 20 minuten wachten en dan pas eten. Je ziet gelijk al het probleem. Tijd. We hebben teveel te doen in te weinig tijd en dan is het heel gemakkelijk als je een kortere weg kunt nemen. Daar kan de slogan “an apple a day keeps the doctor away” niet tegenop.

Echt eten
Maar dan nu het goede nieuws. Als je ziek wordt heb je weer heel veel tijd en dan kun je jezelf de luxe gunnen om weer echt eten te eten. Eten waarvan je je goed gaat voelen. Probeer eens nieuwe recepten voor bekende ingrediënten en je zult je zelf verbazen. Ik zag in de Allerhande van AH dat volgende keer de recepten van Yotam Ottolenghi in het zonnetje worden gezet. Ik heb een aantal van zijn recepten uit het kookboek Plenty gemaakt en echt verrukkelijk! Ga op zoek naar voedsel waar jij je goed bij voelt. Bedenk dat je doezelig en loom voelen na een maaltijd niet een positieve indicatie is.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.