Voedingsadviezen bij ziekte

Wil je patiënt zijn of leerling – drs J.R. Tisscher, reumatloog

Voedseladviezen bij reuma
Voor de invloed van voeding op reumatische klachten zijn er heel veel adviezen te vinden. En hele tegenstrijdige. Net als bij de diëten om af te vallen, gaan ze ook allemaal van verschillende theorieën uit. Bovenstaande quote vond ik op de website van drs Tisscher. Hij stelt dat reguliere behandeling slechts een gering percentage patiënten daadwerkelijk helpt. En dat de klachten door voedingsadvies veel gerichter zijn aan te pakken. Maar iedereen heeft de keus. Als ze patiënt willen zijn, gebruikt hij alleen wat hij op de universiteit heeft geleerd. En als iemand leerling wil zijn, dan kijken ze samen waar mogelijke oplossingen zijn. Zie verder op http://poly-artrose.nl/artikelen/voeding/reuma-is-vooral-een-voedingsprobleem/. Dat vind ik wel een mooie benadering.

Boosdoeners in voedsel
De eerste categorie boosdoeners zijn volgens veel diëten suiker en wit meel. Suikers zijn voor het lichaam niet nodig zijn en zorgen alleen maar voor een snelle afgifte van energie en daarna meteen voor een daling in de energie (bloedsuikerspiegel). Bovendien zouden suikers ook verantwoordelijk zijn voor ontstekingsreacties in het lichaam. Dus voor mensen met chronische ontstekingen waard om goed te bekijken. Een tweede categorie (maar hierover bestaat geen consensus) zijn eiwitten en vooral uit dierlijke producten. Reumatologen raden meestal rood vlees af. En inmiddels wordt ook melk onderzocht op effecten op reumapatiënten. Op zich is reuma natuurlijk een eiwit-probleem. De eiwitten zijn de informatiedragers in het lichaam en die dragen steeds de boodschap gevaar, dus ontsteking, met zich mee. En door het defect houden ze daar niet meer mee op. In een gezonde situatie gebeurt dat wel. Dus op zich dat eiwitten worden onderzocht lijkt me niet raar.
De derde categorie zijn E-nummers, bewerkte voedingsstoffen, kunstmatige suikers en kleurstoffen, gehydrogeneerde vetten en fructose-glucosestroop. Allemaal producten die voor fabrikanten aantrekkelijk zijn om in producten te stoppen om ze langer houdbaar te maken en/of goedkoop zijn. Maar waar eigenlijk geen consument om vraagt of weet wat het in het lichaam doet. Deze categorie lijkt me ook logisch om kritisch te bekijken als het lichaam helemaal uit balans is.
Voor alles geldt probeer het een tijd uit en benader het zo wetenschappelijk mogelijk. Probeer niet alles tegelijk. En als je niet weet waar te beginnen zoek hulp. Er is een blog `Doel: Genezen van reuma` waar tips en adviezen worden gegeven. Typ de zoektermen “voedingsadviezen bij reuma” en je kunt kiezen uit een lijst met mogelijkheden.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.