Emotie eten?

Je leven begint, waar je comfortzone eindigt.

Functie van eten
Eten dient lang niet alleen om het lichaam van energie te voorzien. Eten kan bijvoorbeeld troosten, gezelligheid bieden, verveling verdrijven en je ongevoelig maken voor ongewenste gevoelens. En dat alles bij elkaar leidt inmiddels tot een wereldwijd probleem van welvaartsziekten.

Voorbeeld uit het programma Obese
Ik kijk af en toe naar het programma Obese. De laatste keer zag ik een jonge vrouw van 27, Nyla. Ze woog bijna 200 kilo. Zij kon in het begin van het programma in een restaurant doodleuk 5 kilo rivierkreeftjes bestellen. En ze at ze ook allemaal op!! Daar moet je natuurlijk wel voor in Amerika zijn, want hier kennen we zulke porties nog niet. Maar goed, ze had hulp gevraagd en in de vorm van het programma en Chris, de trainer, gekregen. Vanaf dat moment begon haar verzet. Tegen de verandering, tegen het loslaten van het vertrouwde, tegen het loslaten van haar eigen comfortzone. In die zin liet zij zien waar iedereen tegen vecht als er onverwachte of zelfs verwachte uitdagingen op zijn of haar pad komen. Op een bepaalde manier saboteerde zij haar eigen vooruitgang. Als ze met dat feit in de vorm van een pizzadoos werd geconfronteerd, riep ze vertwijfeld uit: maar ik weet het nu niet, ik mag niets, ik heb niets wat ik kende. Wat moet ik doen? Het was inderdaad afgelopen met totaal murw eten, ongelimiteerd volstoppen en dus ging ze meer voelen. Gevoelens, waarvan ze wel wist dat ze had, maar al heel lang op een negatieve manier bij haar leven vond horen. Zij liet voor mij goed zien hoe moeilijk het is de controle los te laten en toe te laten ongemakkelijk te zijn. Ze zei aan het begin dat ze er alles aan wilde doen om het gewicht te verkiezen. Aan het eind gaf ze commentaar op haar uitspraken van het begin door te stellen dat “zij (haar ik van een jaar eerder) geen idee had waar ze over sprak”.

Anders doen dan je deed
Ik denk dat dat voor iedereen geldt die met zijn uitdagingen aan de slag gaat. Je weet niet wat je ervoor moet doen en hoe je soms moet worstelen om weer boven te komen. Als je ervoor staat kun je alleen maar doen wat je op dat moment kan. Hopelijk wordt je uitgedaagd en begeleid om net een stapje verder te gaan. Want alleen maar houden wat je hebt, kan geen verandering teweeg brengen. Dan krijg je ook wat je altijd kreeg. Het moeilijke is dat je moet loslaten voordat je weet wat het nieuwe is. Want hoe weet je dan of je op de juiste weg bent? Het gaat altijd over meer dan je oorspronkelijke probleem. Er verandert dus ook veel meer dan in dit geval het voedingspatroon.
Wat betekent eten voor jou? Heb jij moeite hebt met minderen van bepaalde voedingsmiddelen? Hoort eten bij een bepaalde gelegenheid? Bij een bepaald gevoel? Een gewoonte? Wat denk je dat er gebeurt als je met die gewoonte zou stoppen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.