Levenskracht in voeding

Tuinieren is goedkoper dan therapie, en je krijgt ook nog tomaten. Anoniem

Levenskracht in voedsel
We willen steeds meer in ons assortiment van voedingsmiddelen. En willen ons niet laten beperken door jaargetijde of hoeveelheid zon. Dus als wij aardbeien willen in december, dan worden ze wel ingevlogen vanuit waar dan ook. Daardoor kunnen we steeds exotischer eten en is onze keuze groot. Maar voeding levert ons het meeste op als het nog ‘prana’ of ‘qi’ bevat. Dat betekent zoveel als levenskracht. En voedsel bevat dat het meest als de tijd tussen oogsten en eten zo kort mogelijk is. Er is daarom veel voor te zeggen om te kijken wat beschikbaar is aan lokaal geproduceerd voedsel. Dan weet je weer echt wat je eet. Alle schandalen met voedsel van de laatste tijd laten wel zien dat het industrieel behandelen van voedsel niet het beste product oplevert voor de consument. Dan krijgen we ineens paardenvlees in rundvlees en verontreinigde melkproducten (China).

Kwaliteit van je voedsel
Als je ziek bent, dan is je lichaam uit balans. En heb je datgene nodig wat jou versterkt. Kijk daarom ook goed naar de kwaliteit van je voedsel. Wat is bij jou in de buurt verkrijgbaar? Als je een hoekje over hebt op je balkon of in de tuin, probeer eens zelf kruiden te kweken. Je hoeft er niet veel voor te doen. Meestal is water geven en wat geduld voldoende. En dat kan al een therapeutisch effect hebben. En als je wat meer durft, dan probeer je eens tomaten, uien of in een vierkante meter moestuin zelf je groenten, zie: http://www.onzevierkantemetertuin.nl.

Je eigen groenten oogsten
Ik vond tuinieren altijd al een goede manier om te ontstressen na mijn werk. De afgelopen 2 jaar heb ik een buurttuin van de gemeente gehuurd om ook eens mijn eigen groenten te verbouwen. Voor een klein bedrag krijg je 30 m2 tuin tot je beschikking en dan zaaien maar. Maar …. er komen ook onkruid, beestjes en weersomstandigheden bij kijken. Ik heb tegen het onkruid gevochten, waarbij het onkruid heeft gewonnen. Ik mocht geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar had graag op elke slak zout gelegd. Het was geweldig te zien hoe snel peultjes, spinazie, courgettes, wortelen, bietjes en sla groeien en hoe relatief weinig je ervoor hoeft te doen. Als er tenminste regelmatig regen valt en het ongedierte je niet voor is. Want alle koolsoorten van chinese kool tot broccoli werden verslonden door beestjes, die kennelijk ook honger hadden. Het vraagt bij het koken meer creativiteit om er elke dag wat anders van te maken. Maar vers geoogste groente smaakt echt anders. En ik weet wel niemand wil meer zand en beestjes in zijn groente, maar eigenlijk hoort het er gewoon bij. En met goed wassen is het zo verholpen. Als je weer in direct contact met je voedsel staat, ga je er meer waardering voor krijgen. Kijk eens wat jij kunt doen om eten dichterbij je huis te halen.

Author: tineke visscher

One thought on “Levenskracht in voeding

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.