Klacht nr. 1 bij ziekte: moeheid


Ik heb een heel zwaar leven, nee echt waar. Het leven is voor mij ontzettend zwaar. Brigitte Kaandorp

Moe
Veel mensen zijn moe. Het is een van de meest genoemde klachten, zowel onder gezonde als zieke mensen. In deze tijd van technische ondersteuning zou je denken dat we meer energie overhouden voor wat we willen. Maar in de praktijk is dat niet zo. We voelen de druk om te presteren als nooit te voren. En door de crisis komen daar de financiële zorgen of verwachte zorgen bij. En dan moeten we ook nog zoveel in onze vrije tijd. Want je moet wel een groots en meeslepend leven hebben. In een van haar voorstellingen vertelt Lenette van Dongen ook over haar wensen voor een groots en meeslepend leven. In de praktijk kwam het vooral neer op het meeslepen van allerlei spullen. En van het totaal word je moe. Niet zomaar een keertje moe, maar aanhoudend moe en wordt het leven zwaar. Ja echt waar. Zie het liedje van Brigitte Kaandop op youtube

Chronische moeheid
Volgens Deepak Chopra lijden heel veel mensen aan moeheid, die niet door een nachtje goed slapen overgaat. In veel gevallen zijn er lichamelijke oorzaken te vinden zoals diabetes, ontstekingen of beginnende hartklachten. Maar veel vaker is er geen lichamelijke oorzaak te vinden. Volgens hem zijn dan psychische of emotionele verstoringen de reden van de aanhoudende moeheid.

Richten op energie
In zijn boek “Volop Energie” met ondertitel “chronische vermoeidheid overwinnen het complete mind/body programma” geeft hij aan dat je je voor het veranderen van moeheid moet richten op energie. Je hebt volgens hem een tweede element nodig om het probleem op te lossen. Anders gezegd je lost moeheid niet op door je alleen op moeheid te richten. Want als je een paar keer voor jezelf herhaalt “ik ben toch zo moe” en er ook flink bij gaat zuchten, dan ben je al uitgeteld.

Een belangrijke stelling is op blz. 15 “Kennis kan verandering tot stand brengen. Omdat geest en lichaam met elkaar verbonden zijn, heeft kennis invloed op het lichaam en brengt zo gezondheid tot stand.” Om een oplossing te vinden gaat het erom dichter bij je eigen natuur te komen. Geen twee mensen hebben dezelfde hoeveelheid energie en meestal ook niet op hetzelfde moment. De een staat klaarwakker naast zijn bed bij de eerste stralen (dag)licht. De ander draait zich na het horen van de wekker het liefst nog 3 keer om. Het is belangrijk dat je weet hoe het bij jou zit. Je kunt daarvoor een eenvoudig schema bijhouden. Je vult 3 keer per dag (ochtend, middag en avond) in hoeveel energie je hebt op een schaal van 1 tot 10. Na 2 weken kun je zien op welke momenten van de dag je meer energie hebt. Je kunt ook bijhouden welke werkzaamheden je energie geven en welke energie kosten. Deze oefening komt uit “Ik, gezond egocentrisme, meer effectiviteit” van Remco Claassen. Schrijf een tijdje op voordat je iets gaat doen hoe je je voelt. Weer op een schaal van 1 tot 10. En als je de werkzaamheden gedaan hebt opnieuw en het liefst ook hoe je je voelde toen je de werkzaamheden deed. Dan kom je te weten of je bijvoorbeeld erg tegen de activiteit opziet, maar er misschien wel een heel goed gevoel over hebt als het goed is verlopen. Dat je die spanning nodig hebt om goed te presteren. Of dat het voor jou juist averechts werkt en het je alleen energie kost. Dus onderzoek dit spoor eens als je gebrek aan energie ervaart.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.