Extreme zelfzorg

Uit een leeg kopje kun je niet schenken – Chinees gezegde

Gezond egocentrisme
Wat is gezond egocentrisme? In het kort betekent het “voor jezelf zorgen”. Niet te verwarren met egoïstisch. Ik denk dat Ali B. het mooi verwoordde in DWDD van 3 mei jl. toen hem werd gevraagd hoe hij zich had voorbereid op zijn optreden voor de koning. Hij zei ongeveer: “ik heb me afgesloten van alles wat het groot maakte, wat mijn omgeving zei via twitter etc. Ik was even niet Ali sociali”. Om niet mee te gaan met de gekte en zichzelf te blijven kon hij al die opwinding niet gebruiken en koos voor zijn eigen manier van voorbereiding en gecentreerd blijven. Sporters leren dat meestal ook heel goed. Maar de rest van ons moet het meestal door schade en schande ondervinden. Vrouwen hebben er volgens de statistieken nog iets meer moeite mee dan mannen.

Extreme zelfzorg
Voor jezelf zorgen juist om datgene te doen wat je graag wilt doen. En je niet te laten afleiden door allerlei incidenten, die achteraf gezien je tijd en moeite misschien helemaal niet waard waren. Of je juist hebben verhinderd om te doen wat je graag wilde. Ik weet dat jaren geleden Cheryl Richardson, lifecoach en schrijfster van verschillende boeken (http://www.cherylrichardson.com/) het begrip “extreme self-care” introduceerde. En toen een hoop negatieve reacties van vooral moeders kreeg. Iets met de strekking dat moeders alles voor hun kinderen willen doen en het dus erg egoïstisch is om tijd voor jezelf uit te trekken. Cheryl’s betoog kwam erop neer dat het voor niemand goed is zich op te offeren, ook niet voor je kinderen. Dat het een vereiste is om goed voor jezelf te zorgen om juist een goede moeder, vrouw, werknemer etc. te zijn. Het heeft een tijdje geduurd voordat die boodschap kon worden gezien voor wat het is. Dr Phil zei het nog iets anders. Hij vergeleek het met geld storten op je eigen rekening. Als je alles weggeeft, kun je uiteindelijk helemaal niets meer, zelfs niet voor jezelf. Dus wat hem betreft was het noodzakelijk en niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen. Het grote aantal mensen met een burn-out geeft aan dat wij dat toch nog onvoldoende en misschien wel heel laat leren.

Jezelf op de eerste plaats zetten
Belangrijk is dat je jezelf op de eerste plaats zet. Wat wil jij? Waar voel je je goed bij? Niet om gewichtig te zijn of mensen buiten te sluiten. Nee, als je dat doet is er vaak heel paradoxaal meer tijd en ruimte voor andere mensen. Kijk wanneer jij ervoor kiest om ja tegen een ander te zeggen en nee tegen je eigen behoefte. Ga vooral na hoe dat voelt. Heb je er energie van gekregen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.