Plezier levert energie op

Je gaat het pas zien als je het doorhebt – Johan Cruijff

Veel of weinig energie?
Hoe het met je eigen energie staat, heb je meestal niet in de gaten. Ook al lees je erover en soms zelfs als je de test hebt gedaan, weet je nog niet hoe je er zelf voorstaat. Want ook al is je energieniveau laag, voor jou is het dan normaal. Energieverlies door spanning, bepaalde mensen of omgeving heb je vaak niet direct in de gaten. Het geldt voor veel onderwerpen die ik in dit blog behandel, ze vragen een andere manier van denken. Of nog preciezer van voelen. Hoe meer je stilstaat bij hoe het voelt, hoe beter je weet wat je nodig hebt. Ik kreeg een tijd geleden de opdracht om bijv. elk halfuur te voelen of ik nog genoeg energie had om met een activiteit door te gaan. Ik kon dat niet voelen. Maar soms gebeurde het dat ik 5 minuten na een activiteit totaal instortte. Een van mijn zussen gaf toen aan, dat je ook met iets kunt stoppen, als je nog helemaal niet moe bent. Dat was voor mij volslagen nieuw. Stoppen met iets voordat het af is, zonder resultaat, gewoon zomaar? Ik was zo resultaatgericht dat het gewoon niet in me opkwam. Datgene wat ik aan het doen was, moest gewoon gedaan worden. En moe was ik daarna dan wel. En zolang je zo denkt, kun je heel moeilijk inschatten hoeveel energie het je kost. En je zult er weinig energie uit halen.

Plezier beleven aan een activiteit
Je beleeft weinig plezier aan welke activiteit dan ook als je je alleen richt op het eindresultaat. Een kennis van mij vertelde over haar nieuwe hobby, porselein maken. Ze volgde een cursus om zich de kunst eigen te maken. Maar, vertelde ze erbij, ze nam het voorbeeld van de cursusleidster en bleef net zo lang bezig totdat ze het voorbeeld had gekopieerd. Dan had ze voor haar idee het perfecte roosje of ik weet niet meer welk voorwerp. Ze legde de lat meteen hoog voor zichzelf en beleefde er, volgens mij niet echt veel plezier aan. Het was gewoon werk geworden in plaats van hobby. In ieder geval was elke gelegenheid voor haar eigen creativiteit en uniekheid weg. Als je iets gaat leren is het natuurlijk altijd wel handig dat je een beetje weet hoe het moet. Ik zag haar gedrag als een spiegel voor mijn eigen gedrag. Als ik een taart ging bakken, moest die niet alleen lekker zijn, maar er ook uitzien zoals op het plaatje bij het recept. Hoe vaak ik niet heb gezegd dat iets mislukt was, alleen om het uiterlijk, dat is niet op een hand te tellen. In mijn familie werd de uitspraak “mislukte taart is het lekkerst” vaak gebezigd. Ik ben heel blij dat sinds kort op 24kitchen Rudolph van Veen zijn tips deelt. Daar doe ik mijn voordeel mee. En verder doe ik gewoon wat ik leuk vind en dan ziet het er “rustiek of ambachtelijk” uit. Veel leuker om ontspannen met iets bezig te zijn, dan om alsmaar jezelf te pushen en te vergeten er plezier aan te beleven. Dus kijk eens wanneer je jezelf vastpint op het resultaat en wanneer je iets doet gewoon omdat het leuk is. En vooral voel!
De foto is van een “I can’t believe I made it cake” volgens een recept van Lorraine Pascale. http://www.bbc.co.uk/food/recipes/i_cant_believe_you_made_90494 I can't believe I made this chocolate cake- Lorraine Pascal

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.