Ademhaling

Remember to breathe. It is after all, the secret of life.” (Denk eraan om adem te halen. Het is zonder meer het geheim van leven.)
― Gregory Maguire, A Lion Among Men

Belang van de ademhaling
We staan er meestal niet bij stil, maar voor ons welzijn en leven is de ademhaling van groot belang. Ook voor onze verbranding en dus energievoorziening is de ademhaling belangrijk. De ademhaling zorgt voor voldoende zuurstof in de cellen, waardoor we wakker en alert kunnen zijn. We merken dat bijv. als we in een bedompte ruimte zitten. Op een bepaald moment, merk je dat je gaat gapen en minder alert wordt. Als je dan een raam open zet, gaat het snel weer beter met je. Meestal denk je niet zo bij de ademhaling na. Dat gaat normaal gesproken automatisch. Je hoeft het eigenlijk niet te halen; de adem komt en gaat in een ritmische beweging. Maar bij stress kan de ademhaling oppervlakkig worden. Je kunt dan een opgejaagd gevoel hebben. En als dat langere tijd aanhoudt, leidt dat tot klachten.

Ademhalingstechnieken
Er is inmiddels op het internet heel veel informatie over verschillende ademhalingstechnieken. En daarbij wordt ook uitgelegd wat dat type ademhaling voor je kan doen. Meestal kom je dan terecht bij yoga en Indiase goeroes. Maar zo langzamerhand begint ook het westen het belang van een goede ademhaling in te zien. Ik zag een tijdje terug dat psychiater Bram Bakker samen met Koen de Jong het boek `Verademing` hebben geschreven. In een kort filmpje geven zij aan wat het belang van een goede ademhaling is en wat je kunt doen om een rustigere ademhaling te krijgen. Als het voor jou van toepassing is, probeer dan de oefening uit het filmpje.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.