Ademhalingskunst


“We moeten van binnen een reinigingsproces uitvoeren. In onze slaap raken we moeheid kwijt, maar de diepere stress blijft achter in ons lichaam. Sudarshan Kriya reinigt het systeem van binnenuit. Er ligt een groot geheim in de adem besloten – sri sri Ravi Shankar.”

Art of breathing
Eind 2005 verscheen er een artikel over sri sri Ravi Shankar in de Happinez. Toen ik dat gelezen had, heb ik me onmiddellijk opgegeven voor zijn cursus “The art of breathing”. In deze cursus worden verschillende ademhalingstechnieken geleerd en in een bepaalde volgorde uitgeoefend, de zgn. Sudarshan Kriya (http://www.artofliving.org/nl-nl/sri-sri-over-sudarshan-kriya) Je leert er veel meer dan die ademhalingen. De filosofie van Guruji wordt tussendoor meegegeven. De bedoeling is ook dat je zelf thuis doorgaat met de oefeningen. Het is als het goed is niet iets eenmaligs, maar onderdeel van je dagelijkse activiteiten. Ik ben er zelf nog wat wisselvallig in, maar ik mis het als ik het een tijdje niet doe. Het is moeilijk te beschrijven wat er met je gebeurt en ik denk ook dat het voor iedereen anders is. Ik beschreef weleens dat ik daardoor een “steviger midden” had gekregen. Ik hoefde niet meer met de stemmingen van mensen om me heen mee. Daarmee bedoel ik niet dat ik er onverschillig voor was. Nee, ik kon er wel aandacht aan geven, maar hoefde zelf niet in die emotie mee. Dat deed ik daarvoor wel en daar verloor ik heel veel energie mee.

Ademhaling maakt je bewust van gevoel en gedachten
Een van de dingen die je ook leert is dat de ademhaling de verbinding is tussen de gedachten, het gevoel en het lichaam. Het lijkt soms wel of wij eerder de boksbal van gedachten en emoties zijn dan de bokser. Zo zit je op de kast of in de put door een opmerking of gedrag van iemand anders. Het lijkt wel of je daar zelf helemaal niets aan kunt doen. Als je er teveel last van hebt, kan de ademhaling je helpen. Want door de ademhaling leren we ons bewust worden van gedachten en emoties. Wij zijn nl. niet onze gedachten en emoties, wij hebben gedachten en emoties. Vaak zijn we helemaal niet bewust waar we allemaal aan denken of wat we voelen. Dat lijkt een min of meer autonoom proces. Het is net als een weg waarover je dagelijks rijdt. Je let wel op het verkeer, maar de omgeving heb je helemaal niet in de gaten. Ik kon op weg naar mijn werk weleens plotseling denken, hè ben ik hier al? En dan had ik bepaalde karakteristieke objecten helemaal niet opgemerkt. Of ik zal ze wel gezien hebben, maar niet tot me door hebben laten dringen. Iets wat je iedere dag ziet, zie je soms niet meer. En dat is met gedachten en emoties ook zo. Ze zijn zo vertrouwd dat je ze niet meer echt opmerkt.
Dus er is winst te behalen met aandacht besteden aan de ademhaling. Als de Indiase filosofie je niet zo aanspreekt, zoek dan verder op bijv. op Youtube naar verschillende ademhalingstechnieken. Ik heb een voorbeeld opgenomen van de breath of joy, deze doe ik sinds kort af en toe en ik word er vrolijker van.

Maar zoek gerust verder totdat je er één vindt die bij jou past.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.