Voordelen van voldoende slaap

Slaap er een nachtje over, is het beste advies bij lastige beslissingen. Het menselijk brein stuurt ons namelijk onbewust de goede kant op bij lastige beslissingen. Maarten Bos promoveerde met die conclusie aan de faculteit der sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. bron NU.nl, november 2010

Voordelen van slaap
Van alle bronnen van energie kan ik natuurlijk de slaap niet overslaan. Want het geeft ons de gelegenheid totaal te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Uitgangspunt van het gezegde is natuurlijk dat je door een nachtje goed te slapen de volgende dag helder en verkwikt een situatie kunt overzien. Maar het blijkt ook dat ons brein ons onbewust helpt. Ik denk dat we onderschatten wat slaap voor ons kan doen. En dan heb ik het natuurlijk over de slaap die je nodig hebt. Er zijn wel gemiddelden, bijv. 7 of 8 uur per nacht, maar in mijn ervaring zijn er maar weinig gemiddelde mensen. Dus laat je niet misleiden door zo’n gemiddelde. Ik hoorde Christiane Northrup, gynacoloog en auteur van verschillende boeken, bij Oprah zeggen dat zij soms wel 10 of 12 uur sliep als ze dat nodig had. Volgens haar hebben mensen in sommige periodes in hun leven meer slaap nodig en op andere tijden minder. En daar kun je gewoon naar luisteren.

Wakker liggen
Mijn oma was altijd een piekeraar en heeft behoorlijk wat nachten wakker in de kamer gezeten door haar zorgen. En altijd vroeg mijn opa dan ’s ochtends vriendelijk “En, heeft het geholpen dat je wakker bent gebleven? Als ik wist dat het hielp, dan kwam ik naast je zitten. Maar als het niet helpt, dan kun je net zo goed gaan slapen.” Tegen die redenering is natuurlijk niets in te brengen, maar toch gemakkelijker gezegd dan gedaan. De afgelopen jaren konden gedachten mij ook uit mijn slaap houden. Vooral als er iets was, waarover ik een beslissing moest nemen. En die gedachten laten zich niet zo maar tot bedaren brengen. In mijn ervaring was een nachtje over iets slapen, veel wakker liggen. Tegenwoordig schrijf ik ’s avonds mijn zorgen op en eventuele oplossingen. Dan kan ik het probleem loslaten en gerust gaan slapen. De volgende dag kun je er dan verder mee.

Weinig slaap is voor niemand goed
Hoewel sommige mensen erover opscheppen dat ze laat naar bed gaan en weinig slapen, is het op de lange duur voor niemand goed. Je teert in op je reserves en dat moet je vroeg of laat bekopen. Dus het lijkt interessant als een ministersploeg een hele nacht doorvergadert om de eurocrisis op te lossen, maar je kunt je wel afvragen wat de kwaliteit van het besluit is. Kijk maar wat er gebeurt, als je zelf niet goed hebt geslapen, en je een lastige klus moet klaren. Voor je status is het vast goed om zo belangrijk te zijn dat je zelfs je slaap opoffert, maar voor de rest?

Kijk ook eens voor inspiratie op youtube naar een TED talk, How to succeed? Get more sleep.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.