Helende kracht van slaap

Voor mijn herstel was het cruciaal om de helende kracht van slaap te respecteren. – Jill Bolte Taylor in “A stroke of insight” in het Nederlands Onverwacht inzicht.

Positieve effecten van slaap op herstel
Jill Bolte Taylor, een Amerikaanse hersenonderzoekster, beschrijft in haar boek haar weg naar genezing na een hersenaandoening. Ze kiest ervoor om niet aan het gangbare behandelprogramma mee te doen. Zij kiest haar eigen manier. En dat houdt in dat ze veel slaapt en in de korte periodes dat ze wakker is, met kleine stapjes alle verloren vaardigheden aanleert. In haar boek zegt ze daarover “Ik weet dat er in revalidatiecentra her en der in ons land in verschillende methodes worden toegepast, maar ik zal met kracht de positieve effecten van slaap, slaap en nog eens slaap blijven verkondigen, afgewisseld met periodes om te leren en cognitieve training”. Artsen gaan er van uit dat iemand binnen een halfjaar na een herseninfarct kan herstellen en wat dan nog niet op het oude niveau terug is ook niet meer haalbaar is. Haar ervaring is anders. Het heeft haar bijna 8 jaar gekost om alle functies weer op niveau te krijgen. Dan constateert ze zelf dat ze beter is. Haar verhaal werd door deskundigen bekritiseerd, omdat ze veel van haar herinneringen via therapie heeft achterhaald. Toch laat haar verhaal zien dat hersenen uit zichzelf nieuwe verbindingen maken als de oude zijn afgesloten. Maar daar is wel rust voor nodig. Als je zieke mensen meteen de hele dag op laat zijn, zoals bij mensen na een hersenaandoening volgens haar gebeurt, krijgen ze te weinig ruimte om te herstellen. Zij schrijft dat ze extreem gevoelig was voor de energie om haar heen. Zij pleit ervoor dat mensen die bij een zieke op bezoek gaan, verantwoordelijkheid nemen voor hun energie.

Energievreters
In het eerste jaar waren de telefoon, radio en tv voor haar verboden; die namen veel te veel energie bij haar weg en daagden haar niet uit iets te doen. Het heeft me wel aan het denken gezet over mijn eigen idee van “ontspannen tv kijken”. Misschien word ik er ook wel moe van en raak ik ervan afgestompt.  En geldt dat ook wel voor computer en het internet op de telefoon. Ik ga het consumeren van informatie wat doseren.

Wil je meer over het verhaal van Jill Bolte Taylor lezen, dan er is natuurlijk haar boek. Ook via TED kun je haar zien. Ik heb een klein stukje gekozen uit een interview dat zij gaf aan Oprah Winfrey.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.