Keuze

Je kunt jezelf tot een hoopje ellende maken,
Of je kunt jezelf sterk maken.
De hoeveelheid werk is hetzelfde.
Carlos Castaneda

Elke omstandigheid geeft een keuze
Iedereen, die met tegenslag te maken krijgt, heeft een keuze. Niet over de gebeurtenis op zich, want die is er. Maar je hebt altijd een keuze hoe je daarmee om wilt gaan. Het afgelopen jaar is voor mij een test geweest in die theorie. Ik dacht dat ik alles al wist en doorhad hoe ik met de klachten kon omgaan. Ik wist wat de klachten verergerde en wat hielp. En toch, vorig jaar mei ging toch ineens mijn knie weer opspelen. Deze keer besloot ik geen prednison spuit te nemen, maar gewoon eens te zien of ik met de opgedane kennis er nu achter kon komen wat er aan de hand is.

De negatieve spiraal
Nou, ik kan nu vast verklappen dat het geen gemakkelijk jaar is geweest. Het bleek om veel meer te gaan dan mijn knie. Niet dat uitdagingen op fysiek gebied niet groot waren, het deed ook van alles met mijn stemmingen, evenwicht en moed. Het lopen was moeilijk en daardoor ging ik activiteiten vermijden. Een simpel bezoekje aan de bibliotheek werd een grote onderneming. Na een paar keer proberen hield ik het voor gezien. En hoewel het niet echt bij me past, ging ik meer en meer activiteiten mijden. Een etentje kon nog wel, als ik er dichtbij kon parkeren, net als een bezoek aan de supermarkt of kapper. Maar een wandeling naar het strand, hoe graag ik dat ook voorheen deed, het was teveel en te moeilijk. En dat beïnvloedde mijn stemming. Er waren dagen dat ik me echt afvroeg of ik wel op zou staan, want dan begon er weer een moeizame dag. Uit dit moeras moest ik mezelf bij de haren omhoog trekken, net als de baron van Münchhausen. Door de situatie te accepteren, zoals die was, en er door gedachten geen extra lading op te leggen. Want de wereld verging niet.

Je geestelijke spieren testen
Ik bevond me nog steeds in de luxe situatie dat ik een dak boven mijn hoofd had, voldoende te eten en te drinken, kon nog steeds mensen bezoeken. Alleen moest ik over de drempel dat de “handicap” niet bij me paste. Dat ik pas weer iets ging doen als ik helemaal normaal alles kon. Maar ja, dat kon wel tot Sint Juttemis duren. En dat is een beperking die ik mezelf oplegde, niemand anders. Ik kon er ook iets anders mee. Namelijk, mijn geestelijke spieren testen. Kijken of ik datgene wat ik wilde ook kon met hindernissen. Dus hoewel een moeilijke en moeizame les, kan ik nu wel zien dat het me veel heeft opgeleverd. Dat het testen en oefenen van je geestelijke spieren net zo noodzakelijk is als van je lichamelijke spieren. Ik kies ervoor om mezelf sterk te maken en mijn geestelijke spieren elke dag aan het werk te zetten.

Gebruik humor als je bondgenoot
En als laatste is humor een sterke bondgenoot in deze situatie. Ik kon ineens zien dat ik met nog wat oefenen een subsidie-aanvraag kan indienen bij het “ministerie van gekke loopjes” van Monty Pyton. Door de situatie met humor te bekijken kan ik er beter tegen en uiteindelijk kan ik meer. Maak de keuze voor jezelf hoe je met jouw situatie wilt omgaan. En wil je even lachen, bekijk dan het youtube filmpje.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.