Schatgraven

Mensen proberen hun leven vaak achterstevoren te leven; ze willen meer spullen, meer geld hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen zodat ze gelukkiger zullen zijn. Maar in feite werkt het andersom. Je moet eerst zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je echt moet doen, om te kunnen hebben wat je wilt. – Margaret Young

Durf je je dromen waar te maken?
Uit de vorige posts komt naar voren dat het belangrijk is om je dromen waar te maken. Maar voor velen van ons is dat een moeilijke opgave. Want onze dromen zijn ons vaak uit het hoofd gepraat. Of we hebben zelf een rationele keuze gemaakt voor iets wat serieuzer geld zou opleveren. Ik ken iemand die vroeger wel met dolfijnen wilde werken, maar al snel had besloten om daar maar niet verder mee te gaan, want dat zou niet voldoende verdienen. Heel logisch en waarschijnlijk ook verstandig. Vaak hebben we een oordeel over de onhaalbaarheid van (kinder)dromen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het me niet zo kan herinneren wat ik als kind echt graag wilde. Ik was wel jaloers op mensen die een heel duidelijk talent hadden of een heel duidelijk doel. Die van jongs af aan wisten wat ze wilden doen.

Onderken je je eigen talenten?
Meestal vragen wij “wat wil je worden als je groot bent”. Maar die vraag is feitelijk onjuist. Je bent al iemand. En wat je kunt kiezen is een beroep, dat dicht bij jouw talenten en vaardigheden ligt. Ik vind dat ik dat wel heb gekozen, maar dan maak ik er gelijk een aantekening bij. Een aantal wegen heb ik gewoon nooit voor mogelijk gehouden en dus ook niet geprobeerd. Dat ik nu dit blog schrijf en er plezier aan beleef, was 10 jaar geleden niet bij me opgekomen. Ik zag mezelf meer als lezer dan als schrijver. Ik verzamel mijn hele leven al teksten, gedichten en uitspraken. Maar ik had nooit enig idee dat ik daar nog iets anders mee kon dan ze op een prikbord prikken en ze af en toe lezen. Ik wil er maar mee zeggen, dat je soms bij je zelf dingen uitsluit en daardoor kansen mist.

Weet je nog waar je als kind van droomde?
Daarom gaan we op zoek naar beperkende overtuigingen. Dat kan bijv. als je een foto van jezelf hebt van verschillende leeftijden, bijv. van 4, 10 en 16 jaar oud. En jezelf terug brengt naar die periode. Kijk het kind aan en vraag je af, wat wilde je toen. Waar droomde je van? Of vraag je ouders hoe jij als nog kleiner kind van 2 of 3 jaar was. Had je een uitgesproken voorkeur voor iets? Was je voorzichtig of juist ondernemend? Verbind je weer met het kind dat je toen was. Ondeugend, vrolijk, behoedzaam of ondernemend. Kijk goed en vraag je af wat dat kind wilde. Het helpt als je je bevindingen weer opschrijft.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.