Naar binnen leren kijken

Het oog kijkt altijd van zich af – gezien in het Oogziekenhuis Rotterdam

Wat zij vinden
We kijken altijd om ons heen en laten ons graag leiden door prikkels buiten ons. We leren al heel vroeg dat de meningen van anderen belangrijk zijn. Want, wat zullen “zij” er wel van denken of zeggen. Die onzichtbare “zij” laten we nu niet langer onze gedachten en handelen bepalen. Het wordt nu tijd om naar binnen te leren kijken.

Jezelf leren kennen
Een van de eerste boeken die ik daarover las is “Eenvoud in overvloed” van Sarah Ban Breathnach. Het is geschreven als een ontwikkelingsweg van een jaar, beginnend bij 1 januari. Elke dag wordt er een overdenking gegeven over je leven, je voorkeuren, je huis, werk etc. om uiteindelijk jezelf te vinden. Wie je echt bent, wat je echt wilt en dat je jezelf leert kennen met al je goede en en minder goede kwaliteiten. Jezelf als compleet mens accepteren en omarmen. De eerste stap en een van de krachtigste hulpmiddelen van dat boek is een dankdagboek bijhouden.

Focus op wat goed gaat
Want “dankbaarheid maakt de volheid van het leven los. Het verandert wat we hebben in genoeg, en meer dan dat. Het verandert ontberen in accepteren, chaos in orde, verwarring in helderheid. … Dankbaarheid geeft ons verleden zin, brengt rust in het heden en schept een ideaalbeeld voor de toekomst. Melody Beattie” De schrijfster raadt aan om elke avond voordat je gaat slapen in een opschrijfboekje 5 dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Het gaat dan om simpele kleine dingen. En als je even niet weet wat je moet schrijven, begin je bij basale dingen, je gezin en hun gezondheid, je huis, je vrienden, dat je de dag bent doorgekomen. “Het leven is niet volmaakt of naar onze zin”, schrijft ze verder, “maar de steeds terugkerende erkenning van dingen die goed gaan kan ons helpen onze moeilijkheden niet slechts te overleven maar ook te overwinnen.”. Het is een moeilijke stap, omdat we vaak de nadruk hebben geleerd te leggen op dingen die niet goed gaan. In het boek “bezieling en kwaliteit in organisatie” van Daniel Offman wordt ook uitgelegd dat wij onze eigen kernkwaliteiten vaak niet onderkennen, omdat we die gewoon vinden. Op school werd altijd gewezen op bijv. 2 fout en niet op 28 goed. Dus we maken nu een kleine verandering in ons denken. Alles wat tegenzit, zit nog steeds tegen. Maar we brengen wat tegengif aan door ons licht ook te laten schijnen op wat wel goed gaat. Probeer het eens een maand. Elke avond 5 dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent en ga na hoe je je voelt. Merk je veranderingen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.