Creatieve kwaliteiten

Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. Pablo Picasso, Spaans schilder, tekenaar en beeldhouwer 1881-1973

Eenzijdigheid vraagt om correctie
Voor dit moment ga ik er voor het gemak vanuit dat er meer mensen, dan alleen ik, zijn die eenzijdig zijn gegroeid, vooral in het hoofd en lichtelijk naar één kant. In de natuur volgt op een onevenwichtige groei altijd een correctie. Als een boom topzwaar is en te weinig geworteld is, zal die met de eerste de beste storm omwaaien. Zo is het met ons ook. Als we alleen in ons hoofd leven en topzwaar zijn, moet er iets gebeuren om ons meer bewust te laten zijn van het lichaam en aandacht te besteden aan onze wortels. Een ziekte is zo’n correctie. En dan hebben we een tweede element nodig om uit die situatie te komen. Als we ons alleen richten op de ziekte en hoe moeilijk het is, kunnen we geen verbetering verwachten. Dan we hebben iets anders erbij nodig.

Groeien door nieuwe dingen te leren
We moeten blijven groeien en dat betekent nieuwe dingen uitproberen. En onszelf toestaan fouten te maken. Want alleen daardoor kunnen we leren en tot originele eigen oplossingen komen. Een van de dingen die we vaak weer moeten terugvinden is de creatieve kant van onszelf. Hoe leuk het is te spelen met verf, bloemen, hout of wat dan ook. Kinderen kunnen eindeloos bezig zijn met bouwen van lego, of tekeningen maken etc. Volgens Julia Cameron is dat creatieve kind in ons allemaal nog aanwezig. Alleen dan vaak in een hoekje gedrukt en monddood gemaakt. Het is voor je welbevinden heilzaam om dat creatieve kind weer de ruimte te geven. In haar boek `The Artist´s Way` geeft Julia Cameron een cursus van 12 weken om dit creatieve speelse kind weer wakker te maken en ruimte te geven. In wekelijkse opdrachten pelt zij de rationele lagen, die je hebt opgebouwd, af. Je moet aan het begin van de cursus wel, heel Amerikaans, een contract tekenen met jezelf dat je je tijd en aandacht serieus aan dit project gaat wijden. Want er kan van alles met je gebeuren, je emoties kunnen ineens veel sterker worden en er komen herinneringen terug die je om welke reden dan ook had verdrongen. Als je eraan begint, moet je bereid zijn alles wat je tegenkomt onder ogen te zien en serieus te nemen. Als je nog niet toe bent aan het boek en de hele cursus, kun je misschien al wel iets meer creativiteit in je leven brengen. Ziekte maakt je wereld anders zo klein en eentonig. Dus trakteer je zelf op een mooie bos bloemen, een kleurrijke sjaal of ga tekenen, breien, met treinen spelen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Doe dat wat jou aanspreekt, blij maakt en haalbaar is. Meer weten over Julia Cameron? Zie: http://www.juliacameronlive.com .

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.