Schatkaart

life map
Deze life map heb ik jaren geleden gemaakt. Inmiddels aangevuld met gedichten en gekregen kindertekeningen.

Alle mensen worden als origineel geboren, maar de meeste sterven als kopie. – Soren Kierkegaard

Moet je vooraf weten waar je aan begint?
Afgelopen dagen met het mooie weer had ik mijn waterverf, penselen en papier naar buiten gebracht en zat ik enigszins in de schaduw te spelen met het water en de verf. En als vanzelf maakte de combinatie patronen op papier. Daar was heel weinig inspanning van mij voor nodig. Toen bedacht ik me wel hoe moeilijk het is een begin te maken met iets wat je niet gewend bent. Ik had ook steeds ideeën dat je toch tenminste moest kunnen tekenen en behoorlijk wat kennis over verf en schildertechnieken moest hebben. Maar als je ergens mee begint hoeft dat niet meteen. Dat komt wel of niet en dan is het ook goed. Ik heb geen carrière als schilder voor ogen. Maar je weet natuurlijk nooit hoe leuk of interessant het nog gaat worden 🙂 . Dus maak het jezelf niet moeilijk. Doe gewoon wat je leuk vindt en onthoudt de volgende quote. `Op de een of andere manier weet je gewoon waarvan je houdt, je hoeft er niets voor te lezen, te analyseren of te bestuderen. Als je ergens van houdt, sijpelt de kennis erover vanzelf bij je binnen, met zulke specifieke details dat geen enkele kaart erin kan voorzien. Jessamyn West`.

Een schatkaart maken
Maar als je geen idee hebt, waar je kunt beginnen, heb ik nu de suggestie “maak een life map of schatkaart”. Dat heb ik zelf een paar jaar geleden ook gedaan. Ik gekozen voor de “schatkaart”, zoals ik het heb gelezen bij Cheryl Richardson. Je kunt op haar website ook meedoen met “life-make-over”groepen. Dan zoek je op lotgenoten, die dezelfde veranderingen willen aanbrengen als jij. Maar goed eerst de aanwijzingen:

 • Stap 1: verzamel wat tijdschriften of catalogi
 • Stap 2: als je ontspannen bent, blader je door de tijdschriften en sta je stil bij plaatjes en woorden uit die je mooi vindt, je ontroeren of om welke reden dan ook aanspreken. Denk er niet te veel bij na. Ga geen verklaringen zoeken en doe er niet te lang over.
 • Stap 3: Knip die plaatjes en woorden uit
 • Stap 4: Rangschik die plaatjes en woorden op een prikbord of groot stuk papier totdat je tevreden bent over de compositie.
 • Stap 5: Plak alles dan vast&gt:
 • Stap 6: Als je helemaal klaar bent met deze “schatkaart” vraag je je zelf de volgende vragen. En lees ze nu nog niet door. Pas als je stap 1 t/m 5 gedaan heb. Laat je verrassen door je eigen werk en beredeneer het niet te veel. Dus houd de vragen niet in je achterhoofd terwijl je nog bezig bent met het uitknippen en opplakken.
   – wat heb ik geleerd over mezelf door het kijken naar mijn “schatkaart”?
   – zie ik een patroon of patronen?
   – is er iets op de “schatkaart” wat me verrast?
   – als ik wist dat alle plaatjes op deze “schatkaart” in mijn leven zouden verschijnen, zou dat oké zijn?
   – wat moet ik doen om de intentie van deze “schatkaart” te vervullen?
   – afgaande op deze schatkaart, welke kwaliteit wil ik het komend jaar ontwikkelen?

  Author: tineke visscher

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.