“De Schepper riep alle schepselen samen en zei: “Ik wil iets voor de mensen verstoppen totdat ze er klaar voor zijn. Het is de kennis dat zij hun eigen realiteit scheppen”. “Geef het aan mij” zei de zalm, “Ik verstop het op de bodem van de oceaan.” …. “Geef het aan mij” zei de beer, “ik verstop het in de bergen.” …. “Geef het aan mij” zei de adelaar, “ik neem het mee naar de maan. Daar vinden ze het nooit.” Telkens was het antwoord van de Schepper “Nee, op een dag vinden ze het daar”. Toen stond grootmoeder mol op. … “Stop het binnenin hen” zei ze. “Het is gebeurd”, zei de Schepper.”- Uit Soul Stories door Gary Zukav
Blik naar binnen richten door focussen
Ik heb het bovenstaande verhaaltje enigszins ingekort om het als quote te kunnen gebruiken. Maar de kern is dat de belangrijkste kennis binnenin ons is verstopt. Een methode, die leert de blik naar binnen te richten, is focussen. De bedenker ervan, hoogleraar pyschologie Eugene Gendlin, heeft er een boek over geschreven, Focussen, gevoel en je lijf. Het boek is geschreven voor zowel hulpverleners als mensen die het bij zichzelf willen toepassen. Het vraagt alleen wennen aan een andere manier van benaderen.
Het lichaam onthoudt alles
Hij beschrijft focussen als een open, uitnodigende, niet-oordelende houding. Het lichaam onthoudt alles wat er is gebeurd en kan je door een knoop in je maag of een vaag gevoel helpen de raadsels weer te ontcijferen, als je er tijd voor neemt.
Het bestaat allereerst uit een lichamelijk gewaarzijn. Een gevoel dat nog vaag is en van alles kan zijn. “Het is een soort inwendige uitstraling, die alles wat je voelt en weet over een bepaald gegeven op een bepaald moment omsluit – het omvat dit voelen en weten en draagt het allemaal in één keer op je over, in plaats van het detail voor detail aan je duidelijk te maken.” Hij noemt dat een ervaren gevoel.
Ten tweede zal een ervaren gevoel verschuiven als je het op de juiste manier benadert. “Zodra een ervaren gevoel van een situatie verschuift, betekent dit dat jij verandert – en daarmee ook je leven.”
Om dit proces een beetje te verduidelijken, noemt hij het voorbeeld van het onbestemde gevoel dat je iets hebt vergeten en niet weet wat. Dan wordt je geplaagd door een vage hardnekkige gedachte. “Je lichaam weet het, maar jij weet het niet.” Je kunt dat gevoel niet negeren, wegredenen, analyseren. Dat hardnekkige gevoel blijft totdat precies het juiste ineens bovenkomt. En als het het juiste antwoord is, voel je een fysieke opluchting.
Afstand houden bij focussen
In dit voorbeeld gaat het niet om iets belangrijks, maar als het over een vervelende gebeurtenis gaat, gebeurt hetzelfde. Het zal voelen als een opluchting als je het juiste beeld bij het gevoel hebt gevonden, ook al is er aan de situatie dan nog niets veranderd. Belangrijk is dat je niet met de gebeurtenissen of verhalen samenvalt of erdoor overspoeld wordt. De methode gaat er ook vanuit dat jij de expert bent van jezelf en dus de antwoorden zelf kunt vinden. Volgende keer meer over hoe je dit kunt toepassen.
Gary Zukav, geinig, ik ken hem nog van The dancing Wu-Li Masters. Uit mijn boekenkast dus.
Ja, dat is het boek waar hij door bekend is geworden. En dat is het enige boek dat ik niet van hem heb gelezen.
Het is het enige boek van hem dat ik gelezen heb. Ik kreeg het cadeau toen ik begin dertig was. Het was voor mij als techneut (ik ontwierp in die tijd zeer specialistische elektronica), de aanzet tot meer spiritualiteit in mijn leven.