Focussen vervolg

Als je wilt weten hoe de soep ruikt, kun je beter niet je hoofd erin stoppen. – Eugene Gendlin PhD

Oefenen met focussen
Voor het focussen is een andere houding nodig dan de rationele waar we aan gewend zijn. In het boek Focussen staat een oefening om in contact te komen met een ervaren gevoel (blz. 98.) Dus als je er niet mee bekend bent, kun je dit proberen.

“1. Kies in gedachten iets uit waar je aan gehecht bent of dat je mooi vindt. … In ieder geval heeft het voor jou een bijzondere betekenis. Neem hier een tot twee minuten voor.
2. Bepaal je bij één ding. Vraag jezelf af: ‘waarom hou ik van …., of waarom vind ik het mooi?’
3. Probeer voeling te krijgen met dat hele gevoel van ‘iets bijzonders’ of ‘iets waarvan je houdt’. Probeer vervolgens een of twee woorden te vinden die er bij in de buurt komen.
4. Laat jezelf voelen waarnaar deze woorden verwijzen, naar het totale hele ervaren gevoel; en ga na of er nu nieuwe woorden en gevoelens in je opkomen.”

Hoe een focusproces kan werken, vind je in een artikel “je eigen wijze lijf weet meer dan je denkt” geschreven door Christine Langeveld en Erna de Bruijn, 2002. Je vindt het artikel op de website http://www.focussen.info/index.php/focussen/over-focussen/wat-is-focussen.
In het boek vind je uiteraard meer oefeningen en aanwijzingen hoe je iemand bij een focusproces kunt helpen. Ook leer je tijdens het focussen een werkbare afstand te vinden; niet weg van iets, niet er middenin, maar erbij. Want met een beetje afstand tussen jou en het gevoel kun je het beter begrijpen en kun je de situatie ook anders bekijken dan wanneer je er middenin staat.

Mijn ervaring met focussen
Ik gebruik het zelf ook in grote lijnen zo, alleen begin ik vaak bij een specifieke klacht of lijfelijk gevoel. Dat nodig ik uit om me precies te laten voelen wat er is. Voelt het als duizend prikkende spelden, alsof het in brand staat, zwaar is of ……. En dan vraag ik waar ik dat gevoel nog meer van ken. Was er een situatie waarin dat gevoel ook voorkwam. Verder blijf je er evenzo respectvol en aandachtig bij stilstaan. En wat er ook bovenkomt, bevestig dat je het hebt gezien ook al ben je het er misschien niet mee eens. Het is mij wel overkomen dat ik mijn beelden wilde corrigeren omdat ik er een andere rationele verklaring voor had. Dat helpt niet. Accepteer wat er naar boven komt. Ons geheugen is niet 100% accuraat en op een bepaalde leeftijd heb je het zo beleefd, ook al ben je er later anders over gaan denken.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.