Ego

Geluk is de afwezigheid van het ego. – Bron onbekend

Ego beschermt alles wat wij denken te zijn
Er valt nog genoeg meer over emoties te zeggen en daar kom ik ook nog wel op. Maar eerst ga ik naar het ego. Een begrip dat op verschillende manieren wordt gebruikt en waarover ook verschillend wordt gedacht. Maar iedereen kent wel zo’n persoon, waarin je onmiddellijk een groot ego herkend. De persoon is in zijn gedrag vaak wat pompeus of opgeblazen. Diva-gedrag is ook vaak ingegeven door het ego. En als twee ego’s botsen ontstaan de ergste conflicten.
Iedereen heeft een ego. Dat wordt vanaf onze kindertijd opgebouwd. Het ego heeft drama nodig. Daar groeit het van. Of beter gezegd daar wordt het belangrijker van. In het kort zou ik zeggen dat het ego alles beschermt waarvan wij vinden dat wij dat zijn. Soms kunnen we zelfs onszelf gaan zien als een zieke. Dat wordt dan onze identiteit, ons verhaal. En dat moet dan beschermd en verdedigd worden. Ik heb weleens op een forum voor reuma patiënten gekeken en me erover verbaasd hoe venijnig sommige mensen tekeer gingen tegen iemand die een suggestie deed voor een bepaald dieet. Helemaal neergesabeld werd die persoon, met woorden dan. Dan vroeg ik me af, wat is er aan de hand? Waarom kun je het niet gewoon proberen? Maar dat is het ego dat spreekt en diegene wil beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Op een negatieve manier ontvang je een beloning door deze aanvallen. Al is het alleen maar dat je alles bij het oude kunt laten.

In het boek “One day my soul just opened up” van Iyanla Vanzant schrijft zij op de eerste bladzijde het volgende. (Ik heb het boek in het Engels en voor de leesbaarheid van dit stukje heb ik het zelf vertaald, misschien is er wel een andere vertaling beschikbaar.)

“Dit boek is gewijd aan het Ego, dat deel van ons dat zich zorgen maakt, in twijfel leeft, bang is, andere mensen beoordeelt, bang is te vertrouwen, bewijs nodig heeft, alleen iets gelooft als het uitkomt, faalt in het nakomen, weigert te doen wat het preekt, gered moet worden, slachtoffer wil zijn, zichzelf neerhaalt, de hele tijd gelijk moet hebben, en vasthoudt aan datgene wat niet werkt.”

Blijf wakker
In het boek beschrijft ze een weg van 40 dagen en 40 nachten naar sprituele kracht en persoonlijke groei. In het boek staan haar ervaringen met “tijdelijke gekte” in een periode dat haar leven instortte, een relatie werd beëindigd, ze besefte dat zij niet gelukkig was in haar baan etc.. Zij verdeelt de reacties die ze toen kreeg in 3 categorieën. De eerste was van mensen die haar bevestigden in haar boosheid en daar soms nog een schepje bovenop deden. De tweede van mensen, die haar advies gaven, wat zij uiteindelijk niet kon uitvoeren. En de laatste, slechts één persoon, zei “Blijf wakker, er is iets groters aan de hand”. Achteraf was dat het beste wat iemand tegen haar had kunnen zeggen.

Zie je hoe het ego bij jou werkt? De aanwijzingen zitten in die dingen waardoor je heel boos of diep beledigd of anderszins geraakt wordt.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.