Wat niet geleerd is, moet herhaald worden

Tell me where your life hurts and where it works. And let’s see if we can integrate the two. (Zeg me waar je leven pijn doet en waar het werkt. En laten we kijken of we die twee kunnen integreren.) – Iyanla Vanzant

Hetzelfde blijven doen
Het ego is maar een deel van ons. Maar wel dat deel dat het voor het zeggen lijkt te hebben. Het lijkt erop dat we automatisch reageren. Zo kun je op dezelfde manier ruzie blijven maken als toen je 4 jaar oud was. Misschien met iets andere woorden, maar het principe blijft hetzelfde. Je kunt pas iets veranderen als je je van deze automatische piloot bewust wordt. Dat gebeurt vaak als je eigen gedrag teveel pijn gaat doen. Dat je op dezelfde manier niet bereikt wat je graag wil.
Je mag het automatische gedrag net zo lang blijven herhalen als je zelf wilt. Pas als jij er aan toe bent, om naar andere manieren te kijken, kun je dat uitproberen. Geen dag eerder. Dus als je er ondanks alle problemen en ellende aan wilt blijven vasthouden, dan mag dat. Dat automatisch systeem heeft zijn voordelen. Het lijkt allemaal op een vreemde manier toch onder controle te zijn.

Oefening in anders kijken
Als je er aan toe bent, kun je een simpele oefening proberen. In plaats van mensen in je omgeving iets kwalijk te nemen, boos te worden, te denken dat zij moeten veranderen, vul je deze zin in, geleend van Iyanla Vanzant, en herhaal je voor jezelf een paar keer. “Deze persoon ……., slim vermomd als idioot, is in mijn leven gekomen om mij …………. te leren. Iets dat ik op geen enkele andere manier kan leren.”

Nooit uitgeleerd
Even nog over Iyanla Vanzant zelf. Zij is het levende bewijs, wat mij betreft, dat je nooit uitgeleerd bent. En hoe hardnekkig het ego is en ons wil laten vasthouden aan wat we eenmaal geleerd hebben. Zij beschreef in het boek, dat ik in de vorige post noemde, hoe haar leven instortte en hoe ze dat te boven is gekomen. Ze werd dominee, ging boeken schrijven. Ze kreeg daarna succesvolle optredens in de Oprah show. Als je haar toen zag en haar boek hebt gelezen, kon je bijna niet anders denken dan, nou die vrouw heeft veel meegemaakt en er veel van geleerd. Zij was al haar ellende te boven gekomen en had ogenschijnlijk haar leven op orde, een mooi huis, verdiende miljoenen en hielp anderen. En toch, later is ze het opnieuw allemaal weer kwijt geraakt. Ze kreeg een aanbod voor een eigen show bij een andere tv-zender. Oprah vond haar daar op dat moment nog niet klaar voor, dus hun wegen scheidden. Bij de andere tv-zender werd haar show na een seizoen afgelast. Toen had ze ineens geen inkomen meer. En wat ze had, raakte ze kwijt aan de belastingdienst. Ook haar huwelijk hield geen stand en haar dochter overleed aan de gevolgen van kanker. Over die ervaringen heeft ze opnieuw een boek, Peace from broken pieces, geschreven, maar dat heb ik nog niet gelezen. En inmiddels heeft ze een nieuwe tv-show op het Oprah netwerk, OWN. Dat kun je via internet zien. Het hoopvolle is dat je steeds weer opnieuw kunt beginnen. In Amerika zijn ze wat dat betreft vergevingsgezinder.

Wat niet geleerd is, moet herhaald worden
Ook kun je hier goed een van de wetmatigheden van het leven zien, nl. wat niet geleerd is moet zich herhalen. Je kunt het vergelijken met eerst een kiezelsteentje tegen je voorhoofd, dan een grotere kei, dan een baksteen en als je het dan nog niet wilt of kunt oppakken ineens een hele muur waar je niet meer omheen kunt. Het leven biedt je steeds kansen, maar onder je lessen kom je niet uit. Het is aan ons om ze vrijwillig te ondergaan of pas na een hele serie tegenslagen. Zie je in je leven herhalingen of zit je vast? Blijf wakker, er is iets groters aan de hand.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.