Het ego is het onware zelf

Ik denk, dus ik ben in de war. – TAO van Poeh

De macht van het ego laten afnemen
Voor vandaag wil ik nog verder ingaan op de rol van het ego. En daarvoor gebruik ik het boek “De kracht van het Nu” van Eckhart Tolle. Hij legt er heel duidelijk in uit hoe we in de war zijn geraakt door ons te vereenzelvigen met het denken. Volgens hem is het van belang dat je het ego herkent en het niet langer de macht laat overnemen. “Je kunt niet vechten tegen het ego en het gevecht winnen, net zoals je niet tegen de duisternis kunt vechten. Het licht van het bewustzijn is alles wat je nodig hebt.” Ons verstand is heel intelligent, maar aan die intelligentie zit ook een waanzinnige kant. Kijk maar naar de geschiedenis van de 20ste eeuw.

Het ego = het onware zelf
Hij gaat verder met de uitleg over het ontstaan van het ego: het onware zelf. Het begint met de woorden “ik” “mij” en “mijn” een onjuiste waarneming van wie je bent. Als je de illusie herkent, zal het oplossen. Als kind leer je jezelf te identificeren door je naam en later stel je “ik” gelijk aan wie je bent. Dan komen er gedachten over mij en mijn bij. Ook later “identificeren de meeste mensen zich helemaal met de onophoudelijke stroom van het verstand, van het dwangmatige denken waarvan het grootste gedeelte zich steeds herhaalt en zinloos is”. Volgens hem is de uitspraak van Descartes “ik denk, dus ik besta” een van de grootste misvattingen. Want je bent niet de denker, maar je kunt waarnemen dat je denkt.

Afgestemd op Radio “Krazy”
In een ander boek wordt het genoemd dat we continue op radio “KRAZY” staan afgesteld en het niet eens weten. We denken dat wij dat zijn. Maar dat is maar een deel van ons. En als je goed zou luisteren, dan is hetgeen je hoort ook niet altijd het beste voor je en soms zelfs schadelijk. Dus we horen constant commentaar, “een stem in het hoofd”. Verder is het egoïstische verstand volkomen geconditioneerd door het verleden. “Een van de meest fundamentele structuren van het verstand waardoor het ego zich kan manifesteren is identificatie. …. Een van de meest fundamentele niveaus van identificatie is die met dingen..” Omdat het hebben van dingen ons nooit echt kan geven wat we willen, blijven we streven naar meer. “Het onbeheerste streven naar meer, naar eindeloze groei, is een stoornis en een ziekte.”

Bewust worden van de gevangenschap van het ego
Het ego (het onware zelf) heeft ons denken overgenomen en houdt ons gevangen door de focus op het verleden, automatische patronen, angsten en zorgen en wil altijd iets hebben. Om uit dit gevangen zijn te komen, is het nodig om je bewust te worden van wat binnen jou gebeurt. “Als je het leven dat je bent, niet kunt voelen, ga je waarschijnlijk proberen dat op te vullen met dingen.” Dus ga jezelf observeren, vooral je relatie met dingen die je als ‘mijn’ aanduidt”. Hier volgen vragen die je op weg kunnen helpen, ook uit het boek van Eckhart Tolle.
– Hebben bepaalde dingen een zeker gevoel van belangrijkheid of superioriteit?
– Geeft een gebrek eraan je het gevoel dat je minder bent dan mensen die meer hebben?
– Ben je ontstemd of boos en voel je je op de een of andere manier minder waard als iemand anders meer heeft dan jij of als je iets kwijtraakt dat veel waarde voor je had?

Als je meer wilt weten, Eckhart Tolle heeft ook een cursus over zijn latere boek “Een nieuwe aarde” gegeven dat op youtube beschikbaar is.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.