Rode draad

respecteer jezelf Robert Tew (Respecteer jezelf genoeg om weg te lopen van alles wat je niet langer dient, laat groeien of gelukkig maakt)

De rode draad in dit blog
Ik ben nu een half jaar dit blog aan het schrijven en langzaam ontstaat er toch een lijn. Maar voor wie er nu invalt, is dat misschien nog niet zo duidelijk. Dus vandaag probeer ik de rode draad zichtbaar te maken. Mijn zoektocht naar beter ontstond vanuit een klacht. Maar voor mij was het niet genoeg als het symptoom werd onderdrukt. Paradoxaal genoeg lijkt het dus dat mijn verlangen naar beter de ziekte in stand houdt. Want de symptomen zijn er nu nog, soms erger, soms minder erg. Dus wat versta ik dan onder beter? Beter dan het was? Beter dan de gemiddelde patiënt met deze ziekte? Beter zonder medicatie?
Nee, als het goed is komt er wel een ja op die vragen, maar het belangrijkste is dat ik de kern van de ziekte begrijp en dan op alle niveaus aan beter worden kan werken. Zo kan ik nu al voelen dat het beter met me gaat, ook al lijkt het niet zo. Voor mij is het van belang dat ik mezelf en de klachten leer kennen en accepteren. Want je kunt alleen iets veranderen wat je erkent.

De niveaus van gezondheid, volgens dr. Phil, zijn:
1. fysiek
2. mentaal
3. psychologisch
4. emotioneel
5. relationeel
6. spiritueel

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van symptomen
Voor mij is gezondheid meer dan de afwezigheid van symptomen. In het algemeen wordt er gedacht dat ziekte en lijden geen zin hebben. Ik denk dat we het meeste leren over ons zelf in tijden van tegenslag. Als alles meezit worden we meestal niet uitgedaagd om het beste van onszelf te laten zien. Dan laten we ons heerlijk wegzakken in het comfort en willen we alles laten zoals het is. Soms is er iets nodig om ons weer in beweging te krijgen en verder te groeien. Een fysiek symptoom wil je aandacht vestigen op een onevenwichtigheid in jou en je uitdagen om er iets bij te leren. Ik ben er ook van overtuigd dat lichaam en geest verbonden zijn. Dus een fysiek symptoom kan zijn oorsprong op een ander niveau hebben. Daarom is het belangrijk jezelf helemaal te leren kennen.

Om te onderzoeken op welk niveau de blokkade zit, stelde ik voor om als een detective te werk te gaan. Je krijgt een aanwijzing en je volgt dat spoor. Soms loopt het dood en sommige sporen leveren je juist wel de benodigde informatie op.
Maar er valt nog veel meer over te zeggen. De lijst is verre van compleet. Dus dat komt in de volgende berichten. Maar blijf het volgen als een detective. Als de aanwijzing voor jou niet van toepassing is, ga je verder met een andere.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.