Lachen is gezond

If you meet someone without a smile, give him yours. (Als je iemand ontmoet zonder glimlach, geef hem die van jou.)

Voordelen van lachen
Lachen is een van de bevrijdendste manieren om spanning en stress kwijt te raken. Maar bij ziekte heeft het ook een goede uitwerking. Volgens Norman Cousins, Amerikaans schrijver van “An anatomy of an illness” (De ontleding van een ziekte door de patiënt) is hij, door zich alleen maar bezig te houden met lachen, beter geworden. Toen hij hoorde dat hij bedreigende vorm van artritis had, is hij gestopt met medicatie vanwege de bijwerkingen. Hij nam alleen nog vitamine C injecties en ging lachfilms kijken en humoristische boeken lezen. Zie Hoe Norman Cousins beter werd Hij wordt gezien als de grondlegger van de lachtherapie. Er is ook veel kritiek op zijn ervaring. Als je verder zoekt, dan zie ik je ook tegenwerpingen. Ik zag dat lachtherapie zelfs door de Amerikaanse kankervereniging wordt aangeboden. En ik vond een artikel in de Spits lachen werkt beter dan asperine Ik zou zeggen kijk zelf wat je wilt geloven en hoe het voelt als je je meer bezig houdt met dingen waarom je kunt lachen.

Lachen is gezond
Ik geloof dat humor een sterke bondgenoot kan zijn als je je moeilijkheden onder ogen ziet. Niet voor niets worden de uitspraken “Lachen is gezond” en “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” vaak gebezigd. Het zit niet zo in onze cultuur, Nederlanders zijn van zichzelf geen vrolijke lachebekjes. Bij ons overheerst toch het calvinistische serieuze. Zomaar heel erg lachen, zo erg dat je er van gaat huilen, dat gebeurt niet vaak. Het valt me op feestjes ook op. Alleen met een flinke borrel willen mensen hun masker nog weleens laten vallen, maar meestal blijft het toch allemaal in de plooi. Zelfs over problemen op het werk wordt dan gepraat. Als je in Australië iets aan mensen vraagt over het werk bij een borrel, kijken ze je raar aan en zeggen dan “ik ben nu vrij, dan praat ik toch niet over werk”. Als je onderzoek doet naar lachen dan zie je dat de voordelen groot zijn ontlading van stress, verbetering van je immuunsysteem, productiviteit, zelfvertrouwen etc.

Tips om vaker te lachen
Dus hier volgen een aantal tips om wat vaker te lachen uit “Je dagelijkse portie geluk” van Martha Beck. De ondertitel is “Het recept voor een gelukkig en zinvol leven”.
1. Stel vast waar je het meest om lacht. Houd een paar dagen een notitieboekje bij de hand en vink aan waar je om lacht en hoe vaak. Van een glimlach, grinnik tot schateren. Volgens haar is 30 keer per dag het minimum. Er is geen maximum.
2. Zoek het komische in boeken, tijdschriften, films etc.
Ik kan de boeken van Olaf J. de Landell, bijv. Ave Eva aanraden, Toon Tellegen of dr Seuss. En ook sitcoms. Ik sluit de dag graag af met een aflevering van Friends of Dharma and Greg.
3. Zoek het gezelschap van lachers. Lachen werkt nl. heel aanstekelijk.
4. Schroom niet om mechanische hulpmiddelen te gebruiken. Een opname van lachende mensen kan helpen.
5. Leer lachen om niets. Lachmeditatie is hier een goed hulpmiddel bij. Je kunt er voorbeelden van op Youtube vinden. Ik heb het ook een keer gedaan. Je begint gewoon met ha, ha ha. En voor je het weet neemt de lach het over. Ze zeggen erbij “Fake it, until you make it” wat zoveel betekent als “doe alsof totdat je echt kunt lachen”.
6. Lach om jezelf.
Om je een voorproefje te geven, stel dat dit ’s ochtends op weg naar je werk gebeurt.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.