Negatief beschouwde emoties

Wie goed aanvoelt wanneer het beter is nog even te wachten
Wie weet wanneer de tijd rijp is om impulsen te volgen
Wie dus goed aanvoelt wanneer hij moet beslissen
Weet op dat moment ook precies wat te doen
Een strateeg verstaat zijn gevoelens – Marinus Knoope

Het heden genieten
Het boek “de Ontknooping” begint met de vraag of je het heden kunt leren genieten en hoe je kunt genieten als je je slecht voelt. Voor veel mensen die ziek zijn een moeilijke vraag met een heel wisselend antwoord, schat ik. Marinus Knoope is aan dit boek begonnen nadat hij de diagnose ziekte van Parkinson heeft gekregen. Hij weet dat hij fysiek steeds minder zal kunnen, maar zet zich nog steeds in voor de zaken waarin hij gelooft. Maar ook voor hem is het bovenstaande een moeilijke vraag, blijkt uit de interviews die hij gegeven heeft. Als ik even terug ga naar Eckhart Tolle dan zou zijn antwoord zijn: je hebt alleen het heden, het nu. Iets anders bestaat niet. Dus als je nu niet kunt genieten, wanneer dan wel? Volgens Tolle moeten we juist ten volle aanwezig zijn in het nu. Hij zegt: je kunt al je problemen van nu aan, maar niet die van het verleden en niet die waar je misschien ooit mee te maken krijgt.
Dus de paradox is dat je geen ander moment hebt dan nu, maar dat nu een moment is waar je uit weg wilt. Want het bevalt je niet hoe het heden eruit ziet. We willen ons niet voelen, zoals we ons voelen. Sterker nog we weten niet eens precies hoe we ons voelen.

Niets voelen is onmogelijk
Vraag een willekeurig iemand zomaar hoe hij zich voelt of wat hij voelt en je krijgt een antwoord als “niets, ik voel niets”. Niets voelen is feitelijk onmogelijk, want dan zou je niet meer leven. Je voelt altijd wel wat. Als je je bewust bent van je lichaam, kun je tintelingen voelen of een knoop in je maag of vul zelf maar in. Ook emoties kun je de hele tijd voelen, maar vaak letten wij pas op als ze pijnlijk of prettig zijn. Daartussen herkennen we niet zo veel.

Negatief beschouwde emoties uitnodigen
In de ´Ontknooping´ gaat Marinus Knoope in op emoties en vooral de als negatief beschouwde emoties. “We moeten er niet vanaf, we moeten eraan”. Als je je negatieve emoties durft uit te nodigen, ze helemaal te voelen en ermee leert spelen, dan zul je ook de kracht leren kennen, die erachter zit. Zo is een leraar het meest effectief als hij kan spelen dat hij boos is. Als hij echt boos is, gaan de leerlingen hem waarschijnlijk uitlachen.
Hoe speel je dan met je negatieve emoties?

    Stap 1 is de emoties de ruimte te geven. Als je een onbehaaglijk gevoel voelt knagen op de achtergrond, ga er eens rustig voor zitten om het helemaal te voelen.
    Stap 2 is om zonder woorden uitdrukking te geven aan het gevoel en het welkom te heten.
    Stap 3. is je niet te verliezen in het zoeken naar de oorzaak van je emoties.
    Stap 4 is om de emotie te verbeelden zonder woorden, voor de spiegel of in gezelschap van goede vrienden. Mensen begrijpen de emoties op het niveau zonder woorden veel beter dan met woorden. Woorden zijn ontoereikend. Vaak vertel je dan alleen het verhaal dat tot de emotie heeft geleid. Dan krijg je een andere reactie dan wanneer je de emotie verbeeldt. ´Elke bevrijde ongewenste emotie kent zijn eigen vreugde.`

Kijk naar dit voorbeeld

Author: tineke visscher

One thought on “Negatief beschouwde emoties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.