Kracht van kwetsbaarheid

Iedere keer dat je behoefte hebt aan iemand die met je meeleeft,
probeer je diegene zover te krijgen dat hij in jouw mythe gaat geloven,
en dat doet altijd pijn.

Byron Katie

De verkramping van emotionele schema’s wordt zichtbaar in het lichaam
In de vorige posts werd het schema als een drietraps raket voorgesteld, nl. een overtuiging die zorgt voor een automatische gedachte, gevoel en gedrag. Dat patroon zorgt voor een verkramping in ons. De verkramping wordt in het lichaam getoond. Als je naar een reuma patiënt kijkt dan varieert die verkramping van “een pak van Zumbach” tot een harnas van een 13e eeuwse ridder. Meestal reden die ridders te paard omdat dat gemakkelijker was dan zelf ermee te lopen. Met een beetje verbeelding zie je een reumapatiënt in een harnas en in plaats van te paard in een scootmobiel. Bewegen gaat moeizaam en stram, alsof ze worden tegengehouden door iets zwaars en pijnlijk. En ik vermoed dat het vooral het emotionele patroon is wat hen tegenhoudt. Gebruik hier opnieuw je onderzoeksvaardigheden om te zien of het voor jou geldt.

Kracht van kwetsbaarheid
Sinds Brené Brown haar inspirerende talk over de kracht van kwetsbaarheid op TED heeft gegeven, is het onderwerp razend populair. Als je het intypt op Google dan krijgt je er heel veel blog berichten over. En kwetsbaarheid lijkt de oplossing, zelfs voor managers.
In haar talk heeft ze het over haar onderzoek naar succesvolle en gelukkige mensen. Zij wilde weten wat meetbare eigenschappen waren van die mensen. En waar ze achter kwam was dat succesvolle mensen met een open hart leefden. Ze durfden risico’s te nemen, vertrouwen op hun eigen vermogen om met onverwachte situaties om te gaan en zij hebben het gevoel dat ze goed genoeg zijn. Voor haar, als regel- en meettante, was dat een grote schok, want daardoor moest zij haar eigen overtuigingen onderzoeken. Dat leidde tot een persoonlijk ontwikkelingstraject voor haar. Na afloop van haar talk schaamde ze zich dat ze zoveel mensen deelgenoot had gemaakt van haar verhaal. En nog meer toen ze een telefoontje kreeg van de TED organisatie dat ze de talks ook op internet gingen zetten. Ze werd in de supermarkt nagewezen als “vunerability TED”. Alsof het een nieuw actiefiguur was in plaats van Superman of zo. Ik vond het wel een mooi beeld, dat er een actiefiguur als “vunerability TED” een nieuw rolmodel voor ons zou kunnen zijn. Een super flexibel, open en ook sterk rolmodel, die met zijn eigen imperfecties kan leven.

Kwetsbaarheid of openheid?
Toen las ik van een beoefenaar in oosterse vechtsport een kort betoog dat we in plaats van kwetsbaarheid beter kunnen spreken over openheid. Als geoefend sporter treedt je de tegenstander altijd met een open houding tegemoet. Dan kun je zien welke uitdaging er voor je staat en je vertrouwt op jouw kunnen om met die uitdaging om te gaan. Je gaat zeker niet gebukt of gebogen iemand tegemoet en je keert degene ook niet de rug toe. Dat laatste zou je fataal kunnen worden. Ik kon het betoog niet meer terug vinden anders had ik een link opgenomen. Klik hier als je meer wilt weten over de kracht van kwetsbaarheid door Brené Brown. Haar boek, de kracht van kwetsbaarheid is inmiddels ook verschenen, maar heb ik nog niet gelezen.

De uitdaging
En nu komt de uitdaging voor de patiënt: de transformatie van de geharnaste ridder naar “vunerability TED”. Want de pijnlijke ontstekingen ontstaan in eerste instantie als bescherming tegen virussen van buitenaf. Het aanhoudende proces lijkt een harnas te creëren waardoor iemand beschermd wordt. Later zorgt het harnas ervoor dat iemand afgesloten raakt van de buitenwereld en niet meer soepel kan doen (en uiten) wat hij wil. Als je inziet dat het harnas je niet meer dient, kun je besluiten het af te leggen. Dan kun je oefenen om “vunerability TED” te worden. Dat lijkt wel heel kwetsbaar, om je bescherming af te leggen, terwijl je denkt nog niet sterk genoeg te zijn. En toch, met het harnas aan, kun je niet oefenen.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.