Wat moet er?

Je kunt je gedachten niet stoppen. Je kunt alleen stoppen ze te geloven. – Erik Zuydam

Wat moet er?
Heb je jezelf al op ‘moeten’ betrapt? Ik ben hier al een tijd geleden mee bezig geweest, maar toch betrap ik me er nog vaak op. Alleen al wat ik de vorige keer beschreef over het schoonmaken van het huis. Ik moet dat doen, het hoort schoon en opgeruimd te zijn. Maar de enige die de lat daarin hoog legt, ben ik zelf. En ik heb er last van. Je zou zeggen als je dat weet, dan stop je er toch gewoon mee. Vreemd maar waar, dat is dus lastig om te doen. Ik kan het wel even, maar dan wordt het me weer teveel en dan moet ik het gewoon weer gaan opruimen, organiseren en schoonmaken. Zucht, steun, zucht 🙂 Ik bedacht me dat het bijna een scene lijkt uit Absolutely Fabulous, waarin Edina haar keuken heeft laten verbouwen en in eerste instantie helemaal blij is met al haar smetteloos lege symmetrische oppervlakten. Maar dan wordt de keuken gebruikt en staat ze hulpeloos met haar handen in de lucht “waar zijn mijn oppervlaktes gebleven?” Het is altijd gemakkelijker om om iemand anders zijn neuroses te lachen dan die van jezelf.

Waarom zulke irrationele gedachten
Toch volgt min of meer vanzelf de vraag: waarom zouden intelligente mensen zich in hele irrationele gedachten verliezen? Het is niet is wat we willen of lijken te kiezen. Het antwoord uit het boek is: “U bent, als praktisch alle mensen, van nature iemand die redeneert en problemen oplost. Maar u bent tevens meester in het rationaliseren, u zelf voor de gek houden en onverdraagzaamheid. U kunt heel helder denken, maar ook in kronkels. U bent aan de ene kant psychisch gezond genoeg om in leven te blijven en gelukkig te zijn, maar aan de andere kant bent u ook gek genoeg om heel irrationeel, onlogisch en inconsistent te zijn. In de woorden van Eckhart Tolle er zit een “waanzinnige” kant aan het denken. Maar je bent gelukkig niet alleen.

Geldt dat ook voor mij?
Nu denk je vast, dat geldt voor anderen, niet voor mij. En dat kan best. Als je geen ‘moetens’ hebt gevonden, dan heb jij je waarschijnlijk al van deze ‘moetens’ bevrijd. Dan zul je waarschijnlijk niet veel last hebben van emotionele problemen. Voor alle anderen: je kunt doorgaan met het opsporen van een oplossing voor het drama en ellende. Want waarschijnlijk “begint u met een ‘moeten’ om daar vervolgens ‘logischerwijs’ en met het grootste gemak uit af te leiden dat bepaalde situaties afschuwelijk zijn.” Het is niet een beetje vervelend, nee, het is een ramp! En dan zijn er nog twee veel gebruikte irrationele denkwijzen: op de persoon betrekken en in termen van alles of niets denken. Deze automatische gedachten patronen kun je leren stoppen. Daarvoor zijn verschillende methodes. Ik heb een overzichtelijk filmpje van watchwellcast gevonden. Ik zou zeggen kijk en probeer.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.