Veroorzaak je zelf je emotionele problemen?

Ik zit gevangen en ik ben de gevangenisdirecteur – Charlie uit Two and a half men

Je veroorzaakt zelf je emotionele problemen
De vorige posts maken duidelijk dat de schrijvers geloven dat je zelf je emotionele problemen veroorzaakt. Volgens hen is dat goed nieuws :). Want dat betekent nl. dat je de situatie zelf kunt veranderen. Dat je op niemand hoeft te wachten om gelukkig, tevreden en kalm te zijn en te blijven. Een ander kan dat jou niet geven. Alleen jij hebt die macht. Als je je slachtoffer voelt van omstandigheden of andere mensen heb je je macht uit handen gegeven. Dat kost je heel veel energie. Dus die macht moet je weer terugpakken. Zo lang je denkt dat iemand jou uit je gevangenschap zal bevrijden, en je niet bewust bent dat jezelf de sleutel in handen hebt om eruit te komen, blijft je situatie zoals die is of wordt het erger. Op YouTube vond ik de volgende vergelijking. Stel je auto wil niet starten en jij denkt dat het aan de banden ligt, dan ga je de banden oppompen. Dan probeer je het opnieuw en helaas de auto start nog niet. Als je dat blijft doen, dan eindig je met 4 platte banden en een auto die niet start. Ik heb vergeten het filmpje met de uitleg te markeren en kan het nu niet meer vinden. Je moet het voor nu dus met deze uitleg doen.

Denkpatronen veranderen
Waarom is het zo moeilijk om die gedachtenpatronen te veranderen? Ik zal zelf de laatste zijn om te zeggen dat het gemakkelijk is om je denkpatronen en automatische reacties te veranderen. Ik voel het aan den lijve, zogezegd. Het is zo moeilijk omdat we aan onze magische formule verslaafd zijn. Als ik me maar genoeg zorgen maak, pieker, alles onder controle houd enz. dan zal mij geen onheil overkomen of ik ben er op voorbereid. De waarheid is dat je daarmee creëert wat je niet wilt en er moe van wordt. Dus je krijgt niet wat je wilt en door al je inspanningen wordt je doodmoe. Allemaal verspilde moeite.
Je verliest een hoop energie aan die automatische programma’s. Net zoals bijv. een virussysteem op je computer. Je merkt alleen dat je systeem trager wordt, maar van het virusprogramma zelf merk je heel weinig. Om je energie en je levendigheid terug te krijgen, kun je het beste aandacht besteden aan het onbewuste achtergrondprogramma. Zo gauw je je ervan bewust wordt, ben je in staat zelf weer keuzes te maken over hoe je wilt reageren en waar je je energie aan wilt besteden.

De beste manieren om je van je automatische reactiepatronen bewust te worden zijn:

 • focussen, zie de eerdere post of het boek van Eugene Gendlin;
 • negatieve emoties verwelkomen en ermee leren spelen en dan de kracht erachter te ontdekken zoals Marinus Knoope voorstelt;
 • ‘moetens’ in je zinnen opsporen en vervangen door ‘willen’ of andere oefeningen uit RET;
 • de oefening RRR: word je bewust van je automatische gedachten en schrijf ze op (record), vraag je af of het echt zo is (rationalize) en vervang ze door constructievere gedachten (replace);
 • de emoties toe laten waarvan je ooit hebt besloten dat ze te gevaarlijk waren, zoals Tara Goleman Bennet voorstelt.
 • Er zijn er vast nog meer, maar voor nu laat ik het hierbij. Kies een van de methodes en merk wat het je oplevert.

  Author: tineke visscher

  Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.