Je leven helen

Leef vandaag, morgen kan alles anders zijn

Je leven helen
Ik wil de draad weer oppakken en verder gaan met hoe je je leven kunt helen. En wie kan ik daar beter over aan het woord laten dan Louise L. Hay, die heel veel heeft geschreven o.a. “Je kunt je leven helen”. Ze houdt zich al 30 jaar bezig met gezondheid en je beste leven leiden. Ze is vooral bekend geworden door haar overtuiging dat affirmaties je leven kunnen veranderen. Heeft inmiddels een heel imperium met een drukkerij en evenementenorganisatie. Je kunt veel informatie vinden op de site http://www.hayhouse.com. Ze bieden ook regelmatig gratis webinars aan.

Ons denken wordt weerspiegeld in onze omgeving
Goed, nu over het boek “Je kunt je leven helen”. Ze gelooft dat wij onze gedachten kiezen en dat wat we denken weerspiegeld wordt in en om ons heen. We hebben de neiging om het emotionele patroon van onze thuissituatie te herhalen. Dat moeten we onszelf vergeven. Alle ongemak, in het Engels dis-ease (betekent ook ziekte), komt voort uit een staat van niet vergeven. Vasthouden aan kritiseren, schuld, angst en wrok veroorzaken heel veel problemen. In haar ogen moet je al deze gevoelens opsporen en ze loslaten door jezelf te vergeven. Je kunt volgens haar het beste alle “zou moeten”, “hoort zo” uit je systeem bannen en vervangen door “kunnen”. Want het “moeten’ maakt dat je fouten maakt of zult maken. Er is dan een standaard (het moet precies zo), die anders is dan wat jij doet. En dat helpt je niet.

Loslaten ondermijnende gedachten en emoties
Ook zij legt dus de nadruk op het opsporen van gedachten en emoties, die je niet steunen. Want uiteindelijk begint het met een gedachte en een gedachte kun je veranderen. Maar je moet je wel eerst bewust worden van ondermijnende gedachten en overtuigingen. Zo stelt zij bijv. dat zelfkritiek de plank misslaat. Zie jezelf als een 3-jarige die boos of bang is, zou je die op zijn kop zitten en steeds zeggen dat hij niet moet zeuren, stom is, ook niks kan, moet ophouden met huilen, aanstellen of zo. Zo doe je wel tegen jezelf als jezelf bekritiseert. Haar advies: wees vriendelijk tegen jezelf, accepteer wat je voelt, besef dat je troost nodig hebt of steun en dat schelden of negeren echt niet helpt. Geef jezelf wat je misschien vroeger niet hebt gekregen. Wees bereid oude patronen los te laten. Wat het moeilijkst voor je is om los te laten, is datgene wat je het meest nodig hebt. Het bereid zijn alleen is een grote stap, maar dan is er weerstand. Het toont zich bijna meteen. Ik heb een paar voorbeelden uit het boek opgenomen.

Vormen van weerstand tegen loslaten:

 • non-verbaal; het onderwerp veranderen, te laat komen, uitstellen, eten, drinken of roken
 • veronderstellingen; het zou niet zo veel uitmaken, ik zou mijn hele persoonlijkheid moeten veranderen, niemand anders doet het
 • overtuigingen; het klopt niet, het is teveel werk, het is te duur, het duurt te lang, ik ben niet zo’n persoon
 • zij; dit is niet de juiste omgeving, ik kan niet vrij nemen van mijn werk, zij moeten eerst veranderen, ik wil niemand pijn doen
 • beperkende gedachten over onszelf; ik ben: te oud/te jong/te dik/te dun/te lui/te sterk/te zwak/te slim/te dom enz.
 • uitstel tactieken; ik doe het zo, ik heb nu geen tijd, ik heb het nu te druk, zo gauw ik … gedaan heb
 • ontkenning; er is niets mis met mij, ik kan er niets aan doen, als ik het negeer gaat het misschien vanzelf wel weg
 • angst; ik ben er nog niet klaar voor, ik zou kunnen falen, zij kunnen mij afwijzen
 • ongeduld; als het niet meteen resultaat geeft, dan werkt het niet bij mij
 • Wordt vervolgd.

  Author: tineke visscher

  Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.