Heeft ziekzijn zin?

Het is ongezond, nooit ziek te zijn. – Koos J. Versteeg

Heeft ziekzijn zin?
In het boek van Louise Hay uit de vorige post staat ook een lijst van aandoeningen met de emotionele gesteldheid die erachter zit en affirmaties om daar verandering in aan te brengen. Dat heb ik niet aan de orde gesteld omdat ik daarvoor een beter boek heb gevonden, “Zin van ziekzijn” van R. Dahlke en T. Detlefsen. Zij noemen het zelf een “ongemakkelijk, maar noodzakelijk boek”. Ongemakkelijk omdat je als zieke geen alibi meer hebt om je achter je ziekte te verschuilen als iets waar je niets aan kunt doen.

Wet van polariteit
Deze twee heren hebben niet zoveel op met “wensdenkers”. Het alleen richten op de zonzijde betekent niet dat de schaduw er niet is. Je ziet het dan wel niet, maar de schaduw is net zo aanwezig als de zon.

jonge-vrouw-oude-vrouw
Bij de bovenstaande afbeelding van een vrouw kun je de vraag stellen: “wat zie je?” Wie een jonge vrouw ziet, is een optimist, wie een oude vrouw ziet is een pessimist. Wie beide vrouwen ziet is een realist. Want beiden zijn in de tekening aanwezig.
Dalhke en Detlefsen gaan in het begin van het boek in op een aantal wetmatigheden in het leven. Eén van die wetmatigheden is dat alles een cyclus of ritme heeft. Bijv. de seizoenen in een jaar, het ritme van dag en nacht, het ritme van de in- en uitademing. Het één kan niet zonder het ander. Het zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Zo zou je niet meer kunnen inademen als je de adem vasthoudt en dan gaat het niet lang goed met je. Toch hebben wij vaak een oordeel over beide kanten van de medaille. Het een is goed en het ander slecht. Wij zien vaak niet meer dat het om twee uitersten van eenzelfde iets gaat. Dahlke en Detlefsen leggen de wet van de polariteit zorgvuldig uit, dat gaat voor deze post te ver.

De toepassing van de wet van de polariteit
Maar ik zag pas wel een voorbeeld in een documentaire over een traditionele manier van Japans porselein maken. In het bedrijf wordt de kunst van vader op zoon doorgegeven. Al bijna twee eeuwen ontwerpen de opvolgende eigenaren beschilderingen met als inspiratiebron de natuur. De jongste opvolger werd door zijn vader voorbereid om het bedrijf over te nemen en moest dus ook tekeningen maken die op het porselein met de hand geschilderd kunnen worden. Het advies van de vader: “teken niet alleen wat je mooi vindt. Zoek ook naar iets wat lelijk is, alleen dan kun je mensen ontroeren”. Het mooie wordt pas mooi door het contrast met het lelijke. En feitelijk zijn “mooi” of “lelijk” alleen oordelen of meningen over iets wat er is. In Nederland zijn we ook erg goed in het klagen over het weer. Maar weer is gewoon weer. Onze mening maakt dat we er vrolijk van worden als de zon schijnt en chagrijnig als het regent. Feitelijk heeft dat niets met de toestand te maken, maar heel veel met onze verwachting. Komt dat je al bekend voor? Dat klopt want in een eerdere post over “moeten maakt gek” werd dit ook al gezegd. Gezondheid en ziekte zijn dus ook twee kanten van dezelfde medaille. Het een vinden we goed en het ander verschrikkelijk, afhankelijk van hoe erg de ziekte is. Maar als we ze zouden zien als onderdeel van een ritme om alles in balans te brengen, dan hebben we ook weer een sleutel in handen om er anders mee om te gaan.

Author: tineke visscher

2 thoughts on “Heeft ziekzijn zin?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.