De schaduw onder ogen zien

We hebben nooit werkelijk controle over het leven. We denken dat maar, als de dingen toevallig lopen zoals we het graag willen. – Byron Katie

Twee kanten van de medaille
Goed, we zijn nog steeds op weg naar beter. En we hebben gezien dat emotionele problemen een groot aandeel hebben in al onze problemen. In de Zin van ziek zijn wordt het verband gelegd tussen onopgeloste psychische conflicten en hoe die in het lichaam uitwerken. Maar voordat we daar zijn moeten we eerst de wetmatigheden, die zij beschrijven goed tot ons door laten dringen. De eerste wet was de wet van de polariteit. Simpel gezegd de wet dat elke medaille twee kanten heeft. “Licht en donker, staan tegenover elkaar. Maar het ene hangt af van het andere, zoals de stap van het rechterbeen van die van het linker.” uit de Sandokai, geschrift van het zenboeddhisme. Daar valt veel meer over te zeggen en dat is ook gedaan in dit boek en andere boeken. Maar voor dit blog houd ik het nu hierbij.

De schaduw onder ogen zien
En ondanks het feit dat ze niet veel op hebben met wensdenkers, erkennen zij ook de wet van de aantrekkingskracht. Maar zij vinden dat je je dan ook bewust moet zijn van de wet van de projectie. “Alles wat wij niet zijn, wat wij niet in onszelf willen aantreffen, wat wij niet willen beleven, wat wij niet in onze identificatie willen opnemen, vormt onze schaduw. Want de afwijzing van de helft van de mogelijkheden doet die beslist niet verdwijnen, maar verbant deze helft slechts uit de ik-identificatie of uit het bovenbewustzijn. …. Wij beleven onze schaduw altijd als een buiten ons; zouden wij haar als bij-ons zien dan was zij niet meer de schaduw. De afgewezen principes, die nu schijnbaar van buiten op ons af komen, bestrijden wij nu in de buitenwereld net zo heftig als wij het in ons innerlijk hebben gedaan. Wij blijven proberen de door ons als negatief gewaardeerde gebieden uit de wereld te helpen. Maar omdat dat onmogelijk is – zie de wet van de polariteit! – wordt deze poging een permanente activiteit, die er gegarandeerd voor zorgt dat wij met dit afgewezen deel van de werkelijkheid bijzonder intensief bezig zijn.” Dat is nogal wat. Dus een goed moment om hier wat langer bij stil te staan.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.