Echt worden

… want als je eenmaal Echt bent, kun je nooit meer onecht worden, je blijft voorgoed Echt. – Margery Williams

Door een heftige verkoudheid ontbreekt het me vandaag aan inspiratie. Maar gelukkig heb ik nog een verhaaltje gevonden. Een symbolisch verhaaltje over speelgoed dat Echt wordt door liefde. Het boek heet The Velveteen Rabbit van Margery Williams, maar ik las het onderstaande in een ander boek.

“Wat is Echt?” vroeg het Konijn op een dag. “Betekent dat iets dat zoemt in je binnenste, of een hendel die ergens uitsteekt?”
“Echt zegt niets over hoe je eruit ziet,” zei het Hobbelpaard. “Het is iets dat je overkomt. Wanneer een kind heel lang van je houdt, niet alleen om mee te spelen, maar ECHT van je houdt, nou, dan wordt je Echt.”
“En doet dat pijn?” vroeg het Konijn.
“Soms wel”, zei het Hobbelpaard, dat altijd de waarheid spreekt. “Maar als je Echt bent vind je het niet zo erg als het eens pijn doet.”
“En gebeurt het opeens, zoiets als opgewonden worden”, vroeg het Konijn, “of stukje bij beetje?”
“Nee, het gebeurt niet opeens en in een keer” zei het Hobbelpaard. “Je wordt het langzaamaan, daar gaat een hele tijd overheen. Daarom gebeurt het ook niet zo vaak met wie makkelijk kan breken, of met iets waar scherpe randen aan zitten, of iets waar heel voorzichtig mee wordt gedaan. Meestal is, tegen de tijd dat je Echt bent geworden, je meeste haar onder de koestering wel uitgevallen, en vallen je ogen eruit, en word je krakkemikkig en verfomfaaid. Maar dat geeft allemaal niets, want als je eenmaal Echt bent geworden, kun je niet lelijk meer zijn, behalve voor mensen, die er niets van begrijpen … want als je eenmaal Echt bent, kun je nooit meer onecht worden, je blijft voorgoed Echt.”

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.