Genezen mensen genezen mensen

Er zijn geen mensen die hun gezondheid eerder verliezen dan zij die de meeste moeite doen om haar te bewaren. – Michel Eyquem de Montaigne, Frans essayist en filosoof 1533-1592

Verschillende geneeswijzen
Vanochtend las ik in de krant een artikel over Ruby Wax, die in Nederland is voor de promotie van haar boek “Tem de geest”. Ze lijdt zelf aan depressies en is er na een studie van overtuigd dat een depressie niet kan genezen. Wel kan ze het leven hanteerbaar maken door mindfulness. Toen ik er zo over nadacht, kwam ik op heel veel boeken van mensen die zichzelf in hun ziekte hebben verdiept en een theorie hebben ontwikkeld om de ziekte te overwinnen, er mee om te gaan of hun belangrijkste lessen als nagedachtenis mee te geven. Een paar boeken zijn al in dit blog ter sprake gekomen. Maar vandaag wil ik stilstaan bij de diversiteit van oplossingen. Ik geloof nl. niet dat er een “one size fits all” oplossing is.

Boeken over genezing van kanker
Bijv. over de ziekte kanker zijn er veel boeken. Ik noem er een paar, waar ik over gelezen heb of die ik gelezen heb.

Als eerste die van de inmiddels van zijn voetstuk gevallen fietsheld Lance Armstrong. Zijn boek en gele bandjes met “live strong” hebben heel veel mensen geïnspireerd. Hij heeft het in “Door de pijngrens” over vechten tegen de ziekte met de vechtlust en doelgerichtheid van een sportman. Hij heeft reguliere en experimentele behandelingen gevolgd. Inmiddels willen mensen die zijn boeken hebben gekocht, hun geld terug geloof ik. Maar het verhaal blijft het verhaal, wat hij daarna ook gedaan heeft.

Dan is er die sportheld van Nederlandse bodem Maarten van der Weijden. Hij moest veel chemokuren en zelfs een stamceltransplantatie ondergaan voor hij zich op de Olympische Spelen kon melden. Zijn lange afstandszwemrace werd mooier door dat verhaal en het enthousiaste commentaar van Pieter van der Hoogeband. Maarten van der Weijden schreef het boek “Beter”. In een interview vertelde hij dat hij zich tijdens de reguliere behandelingen vooral had overgegeven aan en vertrouwen had in zijn behandelaars.

Dan is er het verhaal van Marilyn French, van jaren geleden, genaamd “Mijn seizoen in de hel”, die de reguliere behandelingen onderging hoewel er eigenlijk geen hoop op herstel was. Toch overleeft zij de ziekte en de behandelingen. Zelf ziet ze visualisaties en steun van haar kinderen en vrienden als positieve factoren in haar herstel.

Als laatste noem ik het dr. Houtsmuller dieet boek. Ontwikkeld en geschreven door een arts, die zichzelf heeft beter gemaakt van een vorm van kanker, die toen nog niet te genezen was en in zijn boek het dieet uitlegt. Een oom van mij heeft dat dieet een tijdlang gevolgd, maar vond het uiteindelijk te moeilijk om vol te houden.

Op internet volg ik “Linda’s blog” waarin ze vertelt hoe zij heeft afgezien van de reguliere behandelingen en haar eigen manier vond om te ontstressen en beter voor zichzelf te zorgen door voeding. Zelfs in een bijlage van de Telegraaf heeft haar verhaal gestaan Als je dat verder wilt lezen kijk op http://mijnstrijdtegenkanker.wordpress.com/

Getuigen van veerkracht of uitzonderingen?
Al deze mensen hebben hun verhaal opgeschreven om anderen van hun ervaringen te laten profiteren. Zijn zij de getuigen van de veerkracht en het genezingsvermogen, die ieder mens ter beschikking staan? Of zijn ze de uitzonderingen, die gewoon geluk hebben gehad en de zaken misschien wat mooier voorstellen om er een boek van te maken?
Wat denk je? En wat vind je het meest inspirerende verhaal van iemand die genezen is?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.