Genezen mensen genezen mensen

Sinds ik niet meer geloof
Dat engelbewaarders bestaan
Ben ik bij gebrek aan engelen
Maar achter mezelf gaan staan

Harrie Jekkers

Zoektocht naar genezing
Ik heb in mijn boekenkast gezocht naar boeken van mensen die genezen zijn van reuma, maar daar vond ik er niet een van. Ik weet niet of het wat te zeggen heeft, misschien zijn de boeken aan mijn aandacht ontsnapt of misschien is er niet zo’n markt voor. Het is niet een dramatisch verhaal misschien en het treft ook veelal ouderen. Dat zie ik ook bij blogs, als het een blog over een dramatische ziekte als kanker is, krijgt het meer volgers dan wanneer het een chronische ziekte betreft. De enige boeken die ik vond gingen over een dieet dat reuma natuurlijk kan genezen. Zonder dat verhaal te kort te willen doen, was het niet helemaal waar ik naar op zoek was. Dus heb ik voor vandaag maar gekozen voor “12 goeroes, 13 ongelukken” van Johan Noorloos. Niet dat hij tegen goeroes is, maar hij komt wel een paar bijzondere exemplaren tegen. Eigenlijk is het autobiografie over een zoektocht. Een zoektocht naar zijn plaats in dit leven.

Zoektocht naar je eigen plek
En in die zoektocht komt hij verschillende ongenezen genezers tegen die hem willen helpen. Hij beschrijft de verschillende goeroes en wat hij er meemaakte. Ook de rituelen en “behandelingen” die hij ondergaat om zijn ziekte te genezen gaan wel heel ver. Op enig moment beseft hij dat ook en kiest ervoor om de reguliere medicijnen te nemen en zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen door yoga. Het boek is met humor geschreven en je wilt het in een keer uitlezen. In een interview hoorde ik Johan Noorloos zeggen dat hij ziek is geweest en zelfs een tijd heeft gedacht dat hij niet oud zou worden. Ik maak daaruit op dat hij zich nu niet ziek meer voelt. Hij heeft zijn plek als leraar gevonden in zijn eigen yogaschool in Amsterdam. Yoga wordt vaak alleen geassocieerd met de bewegingen. Maar yoga is een veel meer omvattende filosofie. Wil je meer weten, kijk op zijn website http://www.johannoorloos.nl/
Ik denk dat dit boek representatief is voor de zoektocht die we allemaal in meer of mindere mate ondernemen om onze eigen plek te vinden. De plek waar we ons unieke talent kunnen gebruiken en echt op onze plek zijn.

Een brief schrijven aan je ziekte
In zijn boek schrijft hij een brief aan zijn ziekte. En dat vond ik een mooi voorbeeld. Het is een goede oefening om op te schrijven welke emoties je voelt, wat de ziekte je heeft gekost of ontnomen, maar ook wat het je heeft gebracht.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.