Ouder worden

Als ervaring het enige in het leven is dat het waard is te vermeerderen, waarom zou je het dan willen uitwissen?

Anders denken over ouder worden
Bovenstaande tekst stond in een advertentie gemaakt voor het Oprah Magazine om anders te denken over ouder worden. Ouder worden
Waar het om gaat is dat de lijnen in een gezicht iets zeggen over wat we hebben meegemaakt. Dat we hebben geleefd, gelachen, gehuild enz. Waarom is het erg dat het gezicht dat toont? Toegegeven ik vond mezelf ook mooier toen ik 20 was. Toch zou ik de lijnen in mijn gezicht niet veranderen. Ergens las ik de uitspraak dat je op je 20ste het gezicht hebt dat je hebt gekregen en op je 50ste het gezicht dat je hebt gemaakt. Waarom zou je je eigen ervaringen niet willen tonen? Er is wel een groot onderscheid tussen mannen en vrouwen. Want bijv. Sean Connery wordt nog steeds als mooie man gezien hoewel hij duidelijk ouder toont dan in zijn echt mooie jaren. De actrices tonen meestal een strakgetrokken en -gespoten gezicht, dat nauwelijks meer kan bewegen. Een van de uitzonderingen daarop is Jane Fonda. Ze schijnt ook meer aan haar gezicht te hebben gedaan, dan ze zelf wil toegeven, maar het ziet er normaler uit in mijn ogen. De volgende stap in het veranderen van denken over ouder worden is onze overtuigingen daarover eens aan de orde te stellen.

Hoe denk jij over ouder worden?
De onderstaande vragen komen uit hetzelfde Oprah Magazine.

“Vandaag de dag bepaalt je geboortedatum maar een beetje hoe je eruit ziet en voelt. Zoek een moment van stilte om het ouder worden te overdenken.

  • Hoe beïnvloedt ouder worden wat je echt voelt fysiek, emotioneel en spiritueel?
  • Met ouderdom komt wijsheid. Wat zijn de waardevolste lessen die het leven jou heeft geleerd? Welke ervaring kun je doorgeven aan anderen?
  • Wie zijn jouw “leeftijdsmentoren”? Wiens pad naar volwassenheid heeft jou geïnspireerd? Schrijf naast de naam wat het leven van die persoon jou heeft geleerd over ouder worden.
  • Het is een medisch feit: mensen die verbonden zijn met anderen leven langer. Maak een overzicht van jouw sociale netwerk. Plaats jezelf in het midden, Trek dan lijnen naar familieleden, vrienden, collega’s, leraren of gidsen waarmee je regelmatig contact hebt. Hoe zou je meer of diepgaandere vriendschappen kunnen creëeren?
  • Author: tineke visscher

    Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.