De derde termijn


Het duurt lang om jong te worden – Picasso

Ouder worden dan onze grootouders
Met het denken over ouder worden kwam ik een TED talk van Jane Fonda tegen. Ik had haar vorig jaar in de film Tous ensemble gezien en ik was een beetje verbaasd door haar uiterlijk op deze TED bijeenkomst. Maar dat neemt niet weg dat ze een interessant verhaal had. Zij vertelde dat wij gemiddeld 30 jaar ouder worden dan onze grootouders. Dat is een hele termijn (akte) extra. Nu gaat dat voor mij niet op, want mijn grootouders zijn ver in de 80 en zelfs 90 geworden. Het lijkt me sterk dat ik daar nog 30 jaar aan kan toevoegen 🙂 .

Ouder worden door gestage groei
Ze geeft aan dat we dan een nieuwe metafoor nodig hebben, want de oude “boog” voldoet niet meer. De boog wil zeggen, groei vanaf geboorte tot het midden en dan een neerwaartse beweging tot de dood. Die metafoor voldoet niet als zoveel mensen ouder worden en er een derde aan hun leven is toegevoegd. Dan kan die derde termijn gebruikt worden om iets extra toevoegen. Ouderdom niet langer als ziekteverschijnsel. Zij ziet als metafoor een trap, gestage groei niet meer van het lichaam of de carrière, maar van de geest. Om die groei te realiseren, kun je terugkijken naar waar je bent geweest en wie je bent. En er achter komen dat veel dingen waarvan je dacht dat het jouw fout was, helemaal niets met jou te maken had. Maar terugkijken naar en reflecteren op je verleden leert je een nieuw perspectief. Dan kun je er op een andere manier mee omgaan. Vergeven van mensen waarvoor je nog een wrok koestert of waarvan je nog iets verwacht en jezelf vergeven dat je in die gevoelens bent blijven hangen. Alle overbodige bagage uitpakken en wat je niet langer dient, mag weggegeven of weggegooid worden. Zoiets als het “Testament van mijn jeugd” van Boudewijn de Groot. Deepak Chopra zegt het nog anders. Hij stelt dat op weg naar heelheid “geen soldaten of slachtoffers worden achtergelaten”. Ze moeten allemaal mee naar het licht, niets blijft ongekend in het donker achter.

We willen wel ouder worden, maar het niet zijn.
Ik zag pas een drietal vrouwen bij de Wereld draait door praten over het nieuwe Bridget Jones boek. En alle drie waren ze in shock dat de hoofdpersoon geen dertiger meer was, maar een vrouw van 52. Een van de gasten had zich zo met Bridget Jones geïdentificeerd dat ze het nieuwe boek over een 52 jarige niet kon verwerken. Zij, als bijna 40’er, had helemaal niets met een vrouw van over de 50. Dat leek nog zo ver weg. En haar reactie vond ik dan weer verbazingwekkend. Ik dacht er toen ik eind 30 was ook niet goed over na. Alleen had wel met een vriendin besproken dat als wij gezond ouder wilden worden, we niet moesten wachten tot we oud waren 🙂 .
Volgens Jane Fonda zijn oudere vrouwen de grootste bevolkingsgroep wereldwijd en als zij zichzelf bevrijden, heel en authentiek worden, zal niet alleen voor henzelf maar voor iedereen veel veranderen. Je kunt haar speech via de link zien. Jane Fonda over “de derde akte van het leven”

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.