Ziektewinst

De meeste mensen willen niet zwemmen voordat zij het kunnen. – Hermann Hesse

Bestrijden van ziektesymptomen
We zijn nog steeds op weg naar beter, dus na een korte pauze komen we terug bij waar we waren. Ik kon me het niet herinneren, maar in het boekje “Je ouders op je schouders” staat ook een stukje over de relatie met het lichaam, ziekte en ziektewinst. Het is maar een paar bladzijden, maar ik sta hier toch even bij stil. Het maakt duidelijk dat zowel reguliere als alternatieve behandelaars de ziekte willen bestrijden. Alle handelingen zijn er op gericht om de symptomen weg te nemen. Maar ook hier gunnen we mensen niet het voordeel van een keuze. Nee, de reguliere en alternatieve behandelaars bestrijden ook elkaar. Terwijl het heel goed zou kunnen dat in bepaalde gevallen een reguliere behandeling het meest op zijn plaats is en in andere gevallen een alternatieve behandeling. Heel vaak kreeg ik van een zieke als antwoord dat er geen alternatieve behandeling voor was of dat diegene daar niet in geloofde. Vreemd eigenlijk, want in een reguliere behandeling hoef je ook niet te geloven, maar ga je er wel vanuit dat de artsen weten wat de goede behandeling voor je is. Dus je gelooft een witte jas en een voorgeschreven pilletje blindelings. Maar bij een alternatieve behandeling kun je moeilijk achterhalen wat de achtergrond van de behandelaar is, wat het voor je doet (omdat je het lichaam en het gevoel niet vertrouwt) en dan is geloof het enige dat overblijft kennelijk. Volgens mij wordt door het Jansen-Steur verhaal duidelijk dat je ook bij artsen met tig diploma’s best kritisch mag zijn en dat je als patiënt in alle gevallen je gezonde verstand en gevoel kunt gebruiken.

Ziekte als levensles
Maar “de andere benadering van ziekte, …, is de ontdekking dat ziekte niet zozeer tegen ons gericht is, maar veelal dient tot beter worden. En dat beter worden kun je letterlijk nemen als: ‘beter worden dan je was’.” Ziekte zouden we kunnen verwelkomen als levensles. Iets dat we moeten leren om completer, vrijer en gezonder te worden. Maar wij wijzen de ziekte en de les meestal af. “Het is ook moeilijk om boven je eigen pijn, verdriet en angst uit te stijgen en op zielsniveau te zeggen: ‘zo zij het’.” Daarna is er een vragenlijst opgenomen die je kan helpen te ontdekken welke ziektewinst deze situatie je oplevert. “Als je die lijst zorgvuldig hebt bekeken en ingevuld, en je bent bovendien eerlijk tegen jezelf geweest, dan heb je een schat aan informatie over de les, de bedoeling die achter je ziekte zit. Bovendien is de mate van afwijzing van deze ziekte verminderd omdat je er op deze manier ruimschoots aandacht aan besteedt. ….. Bij de meeste vragen gaat het erom erachter te komen wat je kwijtraakt of verwerft door je ziekte, juist datgene wat je anders niet zou kwijtraken of krijgen. Dit geeft al vrij snel een duidelijk beeld van de motivatie, de bedoeling van de ziekte. …. Daarnaast kun je door ziekte veel aandacht of verzorging krijgen en misschien vind je het wel moeilijk daarom te vragen wanneer je gezond bent. Ziekte kan ervoor zorgen dat we bepaalde zaken niet onder ogen hoeven te zien, geestelijk niet zo snel hoeven te groeien of contacten kunnen vermijden.”
Dus voor de dapperen, vul de vragenlijst in en ontdek wat jouw levensles is.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.