Wat ik geleerd heb

“In the criminal justice system, the people are represented by two separate yet equally important groups: the police who investigate crime and the district attorneys who prosecute the offenders. These are their stories.” —Opening narration spoken by Steven Zirnkilton

Grondig onderzoek
In het begin van dit blog heb ik voorgesteld dat je als een detective te werk kunt gaan. Sporen onderzoeken en kijken wat er voor jou van toepassing is. Maar in de langstlopende tv serie Law and Order wordt daar nog een dimensie aan toegevoegd: de openbare aanklager. En zoals in de openingszin van die serie steeds wordt gezegd: er zijn twee even belangrijke instanties vertegenwoordigd in het justitiesysteem. De politie, die de misdaad onderzoekt en de openbare aanklager, die de verdachten gerechtelijk vervolgt. Terugkijkend denk ik dat dat meer benadrukt kan worden. Ik heb er wel een paar keer naar verwezen in de zin dat je niet te lang alleen te werk moet gaan. Een mede-speurder of een begeleider is voor het werkelijk achterhalen van de waarheid belangrijk. In politie-onderzoek komen niet altijd alle feiten naar voren. Daarom wordt soms ter voorbereiding op de rechtbank, extra onderzoek gedaan. Alles wat nodig is om de zaak voor de rechtbank zo sterk mogelijk te presenteren. Tijdens de voorbereiding op het proces blijkt wel of het onderzoek grondig genoeg is geweest en het bewijsmateriaal rechtmatig verkregen. Dat is nodig omdat je anders te snel kunt denken dat je er wel bent. Als het om je gezondheid kun je niet met het eerste het beste genoegen nemen. Tenzij alle klachten daarmee zijn verdwenen.

Belangrijkste punten voor mij, als ik teruglees, zijn:

–  Richt je op het tweede element bijv. bij ziekte op gezondheid, bij moeheid op energie;
– Leer je klachten en pijn kennen en vind uit wat ze je te zeggen hebben;
– Accepteer waar je nu bent volledig. Accepteer ook dat het niet leuk/gewild/interessant of iets dergelijks is;
– Leer je emoties kennen en waarderen, ook de als negatief beschouwde;
– Onderzoek je “moetens” want ze maken je echt gek;
– Leer je overtuigingen en ouderlijke boodschappen kennen en onderzoek of ze nog waarde voor je hebben;
– Gebruik alles wat je kunt om je beter te voelen, voeding, kruiden, ademhaling, alternatieve therapieën, creatieve uitingen zoals tekenen, dansen, schrijven, wat bij jou past en waarbij je je goed voelt;
– Vooral doe! Lezen en erover praten is leuk, maar het meeste effect heb je als je iets toepast. Een kleine verandering in je dagelijkse routine kan al een wereld van verschil maken.

Wat is voor jou belangrijk geweest in je zoektocht naar herstel?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.