De stroom blokkeren

Zeg maar ja tegen het leven, ja tegen het leven. Anders zegt het leven nog nee. – Frater Venansius

Hoe we zelf de energiestroom blokkeren
Ik wil vandaag iets zeggen over de innerlijke houding waarmee we de energiestroom blokkeren. En vooral wat we eraan kunnen doen. Want dat je ergens vastloopt of dat iets tegen zit, dat kan gebeuren. In het denken blokkeren wij dan vaak. Er zijn maar weinig mensen, die ik ken, die flexibel mee kunnen bewegen. Wij zitten ergens comfortabel en dan gebeurt er iets wat ons niet uitkomt of onze plannen verstoort. Wij denken dat we dat dan moeten rechtzetten, terugdraaien of we worden boos. Hoe ik reageer, heb ik al eerder beschreven. En ik kan nu zeggen dat die houding het niet makkelijker maakt. Nee, dan blijven we echt vastzitten in ons verzet. Ik lees op andere blogs ook verhalen hoe het dan steeds slechter gaat met de gezondheid, financiën of …. Het maakt eigenlijk niet uit welk onderwerp. Onze houding van verzet tegen wat er gebeurt, maakt alles hardnekkiger en moeilijker. We blokkeren dan de stroom van de energie en het leven. Het leven betekent dat er dingen veranderen. Dat is eigenlijk de enige zekerheid die we hebben. Ik ben de laatste, die zal zeggen dat het gemakkelijk is om te doen. Te accepteren dat mensen zijn zoals ze zijn, de situatie is zoals die is en het een uitnodiging is voor jouw persoonlijke groei. Want zo comfortabel weggezakt in de bank is even prettig en er zijn situaties dat het niet anders kan. Maar er komt ook weer een moment om voetje voor voetje iets te proberen, iets nieuws en met een andere houding.

Dat is wat ik in 2014 wil doen en tot nu zijn er al een paar van die voornemens gelukt. Ik ben al 2x uit mezelf vroeger opgestaan. In het weekend hoeft het niet, dus die tel ik niet mee. Ik ben al een paar keer gaan lopen en dat ging redelijk, ook al loop ik nog niet goed. En ik heb vandaag al 3x het uiterlijk van deze site veranderd, gewoon omdat het me leuk leek 🙂 . Je kunt zelf het resultaat beoordelen.

De kracht van Ja
Om je op weg te helpen met een andere houding aannemen, heb ik “De kracht van JA” gekozen, geschreven door John Kalse. Ik moest wel even denken aan de film “Yes man”YesMan2008poster In de film mag Jim Carrey na een seminar op alles JA zeggen. Dat brengt hem in moeilijke en onverwachte situaties, die uiteindelijk, voor zover ik me kan herinneren, goed uitpakken. Uiteindelijk blijkt het de bedoeling dat hij zich openstelde voor nieuwe mogelijkheden, maar dat zijn vermogen om nee te zeggen nog wel in tact is. De film is gebaseerd op een autobiografisch boek van Danny Wallace, die besloot een jaar lang op alles JA te zeggen en zijn ervaringen heeft opgeschreven. Misschien moeten we dat ook eens proberen, een jaar is wel lang, maar wat denk je van de komende 4 weken?

Voordelen van JA
Wat doet JA zeggen met je? Volgens John Kalse:
– Door ja te zeggen, kom je meer in je kracht
– Ja zeggen helpt je door illusies heen te zien
– Ja zeggen brengt meer vreugde in je leven
– Ja zeggen simplificeert, versobert, maakt eerlijk
Dit zijn maar een paar van de veranderingen die optreden als je een innerlijke houding van JA aanneemt, dus waarom zou je nog nee zeggen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.