De kracht van JA

Het leven is een feest en jij bent uitgenodigd.

Van Nee naar Ja
Deze quote schreef een van mijn nichtjes op toen ik een kroonjaar vierde. Ik weet niet van wie de uitspraak is. Maar ik bedacht me pas hoe waar het is. In het toepassen van JA stuit ik ineens onverwacht veel op NEE. Dat begint ’s ochtends al bij het opstaan. Nu ik vroeger wil opstaan, zet ik braaf de wekker op de gewenste tijd. En ik word er nu ook wakker van. Het eerste wat ik dan denk is ‘oh, nee, nog niet’. Ik wil nog blijven slapen, heerlijk warm onder de luxe van het dekbed en nog even de dag uitstellen. Ik zeg helemaal niet volmondig JA tegen een nieuwe dag en nieuwe mogelijkheden. Nu kun je nog als excuus aanvoeren dat de dag moeilijker is als je niet meteen alles kunt, maar dan gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ik dat altijd heb gedaan. Opstaan is altijd moeilijk geweest. Ik heb eens sterk plichtsgevoel, dus heb ik een afspraak met iemand gemaakt of ben ik aan het werk, dan kan ik dat gevoel van NEE overrulen. Maar daarmee wordt het nog geen JA. Dat ben ik nu aan het leren. Een houding van JA tegen nieuwe mogelijkheden, zelfs als ik nog niet weet wat er gaat gebeuren.

Nee zeggen omdat je geen energie hebt?
Op het internet zwerft de lepeltheorie. In het kort gaat het om een uitleg dat je als je ziek bent niet meer de vrijheid hebt om alles te doen wat je wilt. Je moet kiezen want je krijgt maar een beperkt aantal lepels (= energie) per dag en als ze op zijn, zijn ze ook echt op. Ik las dit al een tijd geleden en zag aan de reacties dat veel mensen dat herkenbaar vinden en prettig als ze iemand anders daarmee kunnen uitleggen hoe het voelt om chronisch ziek te zijn. Ik had en heb dat niet zo. Hoezo wil je dat mensen om je heen iets laten begrijpen wat jezelf niet echt begrijpt. Ik wist niet wat me overkwam en moest gewoon van de gegeven situatie het beste maken. Wat andere mensen daar wel of niet van vonden, dat hield me echt niet bezig. Nu kan ik constateren dat de mensen in mijn omgeving het toch wel zagen en er zelfs ongevraagd rekening mee hielden. Door me te richten op wat wel kan, leer ik steeds weer grenzen te verleggen. Achteraf denk ik dat veel van het niet kunnen bepaald werd door een houding van NEE. Voor mij is het heel belangrijk geweest om er iets bij te leren. Het gaat niet om afleren, nee echt iets bijleren. Want met de kennis die je in de problemen heeft gebracht, los je het niet op.

Waarom verzet tegen wat is?
Hoe kom je van Nee naar Ja? Dan moeten we eerst duidelijk hebben wat NEE zeggen is. Volgens ‘de Kracht van JA’ betekent nee zeggen dat je je innerlijk verzet tegen wat is. “Dit nee komt voort uit onmacht, uit onvermogen, belemmert de stroom en houdt je vast in datgene waar je nee tegen zegt. Alle weerstand is een vorm van nee zeggen. Hoe uit weerstand zich? Fysiek als spanning en uiteindelijk pijn, emotioneel als negatieve emoties, mentaal als veroordelingen, cynisme, sarcasme.” Waarom zouden we ons verzetten tegen wat is?
“- omdat hoe het is je niet bevalt en je het weg wilt hebben;
– omdat je je identiteit ontleent aan je verzet;
– omdat je het zo gewend bent.”
Wordt vervolgd.

Author: tineke visscher

2 thoughts on “De kracht van JA

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.