Ja in de praktijk

Afgesneden zijn van je emoties is niet hetzelfde als Ja zeggen tegen je emoties. John Kalse

Hoe werkt JA in de praktijk?
Allereerst erken je wat er is. Je zegt dus ja tegen emoties, die je zelf als negatief of ongewenst beschouwd. En daarmee vergoelijk je de emotie niet. Dus je zegt bijv. Ja, ik ben boos, verdrietig, jaloers, geïrriteerd. Dat betekent niet dat je er iets mee gaat doen. Je erkent alleen voor jezelf de waarheid in jou. Of ja, ik heb pijn, ja ik zou het graag anders willen, ja ik kan er op dit moment niet mee omgaan. En dat is niet hetzelfde als zeggen ‘het gaat wel, het is wel uit te houden’, want daar zit een ontkenning in. Nu ik ermee aan het oefenen ben, merk ik wel een groot verschil. Misschien niet zichtbaar aan de buitenkant, maar het voelt echt anders. Van mezelf kan ik nog niet zo goed een voorbeeld geven, dus neem ik er een uit het boek “De Kracht van JA” over jaloezie.

Voorbeeld jaloezie
“Laten we veronderstellen dat het beginpunt is dat je jaloers bent, maar vindt dat je niet jaloers mag zijn. Je strategie is ontkenning: ‘Nee, hoor ik ben niet jaloers.’ Je eerste ja is dan dat je aan jezelf toegeeft dat je vindt dat je niet jaloers mag zijn. … Je tweede ja betreft je jaloezie zelf: ‘Ja, ik ben jaloers.’ Als je je jaloezie nog verder exploreert, zit daar wellicht een nee in tegen wat je partner doet of voelt. ‘Nee hij mag dat niet doen en zeker niet voelen.’ Maar ja, hij doet dat en hij voelt dat. ‘Ja oke, hij doet dat en hij voelt dat en ik voel me er jaloers bij.’ …. In ieder geval zal door zo bezig te zijn je inzicht voortdurend groeien, evenals je vermogen om ja te zeggen.”
In dit voorbeeld kan het nog alle kanten uitgaan. Maar als je werkelijk ja zegt kom je uiteindelijk ook bij wat je echt wilt. Dan kom je erachter of de relatie aan de behoefte van beide partners tegemoet kan komen of niet. Je kunt ook ja zeggen tegen niet willen. “Door helemaal ja te zeggen is het duidelijk: ik wil dit en jij wilt dat, dit en dat gaan niet samen, we gaan uit elkaar.”

Consequenties
Ik heb dit voorbeeld gekozen omdat daarin duidelijk wordt waarom we vaak liever de illusie in stand houden. Als je de situatie ontkent, kun je nog op de oude voet doorgaan en hoef je er geen consequenties aan te verbinden. Dan voel je je vaag ongerust of ongelukkig, ga je misschien meer eten of drinken. Kortom je sluit nog liever een tijdje je ogen voor wat er is. En dat mag. Dat mag je doen zolang je wilt. Alleen het gevoel gaat niet weg en gaat zich vroeg of laat een keer uiten. Je zou in deze trant ook je relatie met geld, je werk en je lichaam kunnen onderzoeken. Als je echt eerlijk tegen jezelf wordt, levert het je heel veel op. Maar doe het pas als je er aan toe bent.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.