Van ja-maar naar ja-en

Voor de pessimist is het glas halfleeg. Voor de optimist is het halfvol. Dit boek gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan? Berthold Gunster

Nieuw perspectief bij JA
Bij de vorige post zag ik, door de verbinding die wordpress automatisch maakt, dat ik over overeenkomsten in de verschillende boeken schrijf. Maar behalve de overeenkomsten hebben de boeken ook een verschillend perspectief. Dus een beetje herhaling en een stukje nieuw, dat is de bedoeling. Daarom nu verder met Ja. Maar dan met de techniek van het omdenken. Het boek heet “Ja-maar … huh?! van Berthold Gunster. “Stel je hebt een leuk idee en het enige wat je hoort zijn ja-maars. Ja, maar dat is vroeger al eens een keer geprobeerd, toen werkte het ook niet. Ja, maar zouden we het niet even in de week leggen? Ja, maar wat als het mislukt?”

Genoeg redenen om iets niet te doen leiden tot vastdenken
Ik ben zelf meester in het bedenken waarom niet. In mijn ervaring zijn er altijd meer redenen om iets niet te doen dan wel. Vooral als je naar een nieuwe situatie toe beweegt waarvan je nog niet weet hoe precies. Je zult altijd obstakels tegenkomen en in je hoofd er een heleboel bij bedenken.

“Hoe zinvol elk argument op zichzelf ook kan zijn, het resultaat is stroperigheid, verstarring en stilstand. Er is ook een andere houding: de ja-en-houding. Dat is een open levenshouding waarbij we denken in termen van wat wel kan en kansen en mogelijkheden zien. Niet alleen de beren, maar ook de weg. Het resultaat? Creativiteit, vernieuwing en innovatie.”

Maak van een probleem een feit
De techniek van het omdenken kun je leren en is in elke situatie toepasbaar. Waar er een kan-niet is, bestaat ook een kan-wel. De kunst is de situatie te accepteren en mee te bewegen met wat zich voordoet. In het boek staan heel veel voorbeelden van anders met een probleem om te gaan waardoor het in je voordeel kan uitpakken. “..met die ja-maar brengen we een beperking aan in de werkelijkheid. Een voorwaarde. We definiëren hoe de werkelijkheid volgens ons zou moeten zijn.” Dus hier geldt ook allereerst: zeg volledig Ja tegen de situatie zoals die is.
“Stap 1 in het omdenken is : maak van een probleem een feit.” Maak van een probleem een feit, dat betekent dus het te ontdoen van moetens, hoe je vindt dat het moet zijn, niet mag of hoort te zijn en ontdoet van alle tierlantijnen in de zin van het is verschrikkelijk, een enorm probleem, een onoplosbare wirwar of andere stempels. Dan houdt je alleen het feit over, het is zo.

Stap 2: maak van het feit een mogelijkheid. … Alleen door het te doen krijg je het onder de knie.”
Door daar volledig ja tegen te zeggen kom je op nieuwe mogelijkheden. Belangrijk is dus hiermee te oefenen en de mogelijkheden te gaan zien. Je niet meer vastdenken in het probleem, maar out-of-the-box denken naar wat je er mee kunt.

Het boek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel reikt de basisinzichten (de handbagage) aan, het tweede deel de reis zelf met vijftien strategieën om om te denken. Het is een handzaam en gemakkelijk leesbaar boek en je kunt er ideeën opdoen om weer in beweging te komen als je je vastgedacht hebt. Volgende keer meer. Wil je niet wachten, kijk dan op omdenken live

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.