Voorbeeld omdenken

It’s no use crying over spilled milk – uitdrukking (het heeft geen zin over gemorste melk te treuren)

Begin klein
Bij dagelijkse activiteiten breng ik nu het Ja-en principe in de praktijk. Ik deel twee huis-tuin-en-keuken voorbeelden. Als je iets nieuws uitprobeert, begin dan klein. Dan kun je je mogelijkheden overzien. Als het al een wirwar geworden is, kan het omdenken lastig zijn, als je de techniek nog niet meester bent.
Dus daar gaan we.

Voorbeeld 1
Ik ging gisteren op bezoek bij mijn schoonzus in haar nieuwe appartement. Voor die gelegenheid wilde ik een cadeautje meenemen en ik heb daar een tijdje over lopen dubben. Uiteindelijk, omdat de tijd begon te dringen de knoop doorgehakt. Het werden orchideeën en de dichtstbijzijnde mogelijkheid was de buurtsuper waar ze een aanbieding hadden. Ik had twee glazen potten erbij geshopt en ging ze thuis nog snel even overplanten. Het zag er echt leuk uit. Beide planten terug in de plastic draagzakjes die ik er in de supermarkt bij had gekregen. Helemaal klaar voor het bezoek. Bij het dichttrekken van de buitendeur hoor ik ineens "kleboem". Vol ongeloof draai ik me om en ja, tussen de stukjes schors en duizend-en-een glasscherven ligt de orchidee er wat verloren bij. Het zorgvuldig toegevoegde water loopt in kleine straaltjes uit het plastic. Wat blijkt? Het plastic handvat is gescheurd en de plant uit de handen van mijn partner gevallen.
Wat zou ik normaal doen?
Ik denk schelden, hem de schuld geven, boos worden en blokkeren. Maar dat is gedrag uit 2013. Dus nu stond ik even stil en accepteerde dat het gebeurd was. Wie er schuld aan had, ging de situatie niet veranderen. (Net als boos worden, schelden etc. de situatie alleen maar erger zou maken.) Daarna kon ik stoffer en blik aanreiken om de scherven op te vegen. En gelukkig was de plant nog helemaal in tact. Nog geen bloemknopje was er door de val afgebroken. Razendsnel bedacht ik toen mijn opties. Ik kon gewoon één orchidee geven, of snel terug naar de winkel voor een nieuwe pot. Of de gevallen orchidee terug planten in de plastic pot van de winkel en gewoon geven met het verhaal erbij. Het werd het laatste en we hebben er maar bij gezegd dat scherven geluk brengen 🙂 . Ik hoop het echt.

Voorbeeld 2
Ik zag ineens in de badkamer beginnende schimmelplekken. Ondanks de mechanische afzuiging komt dat af en toe voor. Nu ging ik het niet meer uitstellen en nog een paar keer bedenken dat ik toch echt iets aan het badkamerplafond moest doen. Nee, gewoon hup, het spul en een trapje pakken en binnen 5 minuten was de klus geklaard. Alleen het chloorspul had iets verder gespetterd dan alleen het plafond en liet hele kleine plekjes achter op mijn net nieuwe favoriete model en kleur bloes. Daar ging mijn leuke uitverkoopje. Nu is het sowieso slimmer om bij dit soort klussen een voorzorgsmaatregel te treffen, maar ja, het was al gebeurd. Dus wat waren nu de mogelijkheden. Als eerste kon ik de bloes gewoon in de kledingcontainer gooien en mijn verlies accepteren. Dat was te moeilijk. Dan twee, gewoon blijven dragen want zo erg was het nu ook weer niet. Hmm, ook niet helemaal goed. Drie, iets bedenken waardoor iets nieuws ontstaat. Bijvoorbeeld over de hele bloes een spetterpatroon aanbrengen en wie weet een nieuwe trend zetten. Het bedenken voelde goed, maar ik vertrouw mijn eigen creatieve capaciteiten nog niet genoeg. Wie weet kom ik nog op een andere optie.

Ben je ook al situatie tegengekomen die je kon omdenken?

Author: tineke visscher

2 thoughts on “Voorbeeld omdenken

  1. Zomaar even een reactie uit de losse pols: gelezen de twee voorbeelden van ‘omdenken’ en gegeven het steekwoord ‘onderzoeker’ dat jij bij jezelf vindt passen, vraag ik me af of jij je weleens verdiept in allerdaagse dingen zoals ‘schimmelvorming’ en de ‘robuustheid’ van plastic draagzakjes?

    1. Ik zie het meer als onbewustheid. Hoe meer je met bewust zijn bezig bent, hoe meer je erachter komt dat er ook nog veel onbewust zijn is. Dank je voor het vestigen van de aandacht erop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.