Energie van emoties

Wat niet wordt benut wordt verleden tijd – en wat wordt bestreden blijft toekomst. Het creatieve principe van verandering is, daarom, ontspannen kijken naar en je bewust zijn van bestaande tendensen, en je steeds met al je gevoel richten op goede, nieuwe, regenererende functionele patronen. Adi Da Samraj

Emotie is energie-in-beweging
Emoties zijn al een paar keer onderwerp in deze blog geweest. Hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer ik er achter kom, dat emoties de sleutel zijn tot welbevinden, succes en geluk. De insteek is nu: “De energie van emoties om je leven te veranderen” door Michael Sky. Emoties brengen ons de energie om te bewegen, om volledig te leven. Energie stroomt de hele tijd vrij door ons heen. “Al onze emoties manifesteren zich als in-beweging-zijnde (opkomende, vibrerende, zich ophopende, vloeiende, expanderende, bruisende) energie. Wanneer we een gevoel hebben – wat voor gevoel ook – ervaren we een tastbare beweging van vitale energie. De energie die door ons heen gaat bestaat uit het gevoel; deze energie in beweging is emotie.”

Vaak merken wij niets van dit alles. We leven zo in ons hoofd en hebben het contact met het lichaam voor een groot gedeelte afgesloten. Een emotie moet behoorlijk krachtig worden willen wij het opmerken. Een grote woede of angst kunnen we nog wel voelen, daarvan zeggen mensen weleens dat ze er door worden overspoeld. Maar de subtielere emoties van irritatie, ongemak, verveling merken we vaak niet op. Totdat we ineens een zak drop hebben leeggegeten of thuis uitvallen tegen kinderen of partner. Maar het moment van de emotie ontgaat ons vaak.

Moeilijke of makkelijke emoties
Nu is er volgens Michael Sky een verschil in positieve emoties en negatieve emoties. Positieve emoties “doen zich voor als bewegingen van vitale energie ter ondersteuning van ons creatieve doel en proces én als signalen die van moment tot moment onze daadwerkelijke vooruitgang in het leven aangeven”. Negatieve emoties “dienen zich aan wanneer we niet alles accepteren wat er gebeurt, waartoe ook onze energie-in-beweging behoort.” Maar in zijn visie hebben alle emoties een functie en kunnen we eigenlijk niet spreken van positief of negatief. Een emotie is altijd passend bij de situatie en wij ervaren ze als makkelijk of moeilijk.

Ideaal leven
Ons leven zou moeiteloos verlopen of in onze ogen ideaal zijn als we ons met deze energie-in-beweging zouden verbinden. “Je accepteert de directe beweging van vitale energie, je reageert op de juiste manier, je gebruikt de energie en valt dan terug op de tinteling van louter welbevinden. Alle emoties komen zonder moeite en je gebruikt de energie op een adequate manier. Naar zo’n leven zullen wij tevergeefs zoeken.” Door opvoeding, opleiding en culturele normen is “de kans dat iemand volwassen wordt met een gezond, functionerend emotioneel systeem zo goed als nihil”.

Er is hoop
Er is wel hoop voor mensen, die zich weer bewust worden van verdrongen emoties en ze leren objectief waar te nemen. De eerste stap is erkennen dat je de emoties hebt. Dat je ze niet leuk vindt of er moeite mee hebt. Maar Michael Sky voegt daar nog iets aan toe. Volgende keer meer.

Author: tineke visscher

One thought on “Energie van emoties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.