Energie van emoties 2

<

Wat anderen
daarvan zeggen
laat me koud,
zei ik,
warm wordend
bij de gedachte
wat ze daarvan
zouden zeggen. – Harry de Jong

Emoties laten stromen
Emoties zijn energie-in-beweging stelt Michael Sky in het boek “De energie van emoties”. We leren allemaal al vroeg dat er twee mogelijkheden zijn om met emoties om te gaan, uiten of verdringen. Deze beide vormen hebben zo hun nadelen. Uiten van elke emotie op ieder moment kan tot schade aan de omgeving leiden en doet nog niets met de oorzaak van de emotionele energie. Verdringen van emoties leidt tot schade aan jezelf. Want energie die niet kan stromen wordt massa. Ik weet hier zelf niet zo veel van, maar het klinkt logisch. Ergens heb ik onthouden dat energie niet kan verdwijnen, alleen van vorm kan veranderen. Dus geblokkeerde energie wordt ergens in het lichaam opgeslagen en leidt tot een verstoring van fysieke processen, een energie-arm leven en kan leiden tot ziekte. Het verdringen van emoties kan alleen door tegelijkertijd spanning in het lichaam te creëren en de adem in te houden. De schrijver pleit voor een derde manier van omgaan met emoties: laten stromen. “Stromen van emoties staat voor een op natuurlijke wijze optredende bewustzijnstoestand waarin emoties werkzaam zijn – zij beantwoorden aan hun doel door de energie te leveren die nodig is om adequaat te reageren op de omstandigheden en gebeurtenissen.”

Elementen van stromen
Het begint met “actieve acceptatie“. Het tweede element is “dynamische ontspanning van het lichaam”. Het derde element van emotioneel stromen: “verbonden ademhalen“.

 • actieve acceptatie
 • Dus volmondig JA zeggen tegen het moment. “Stel je voor dat je in een kano over woelig, kolkend water vaart. Je moet wel accepteren dat je je in de kano bevindt, dat de kano zich in dat water bevindt en dat zowel het water als de kano zich met die snelheid en in die richting verplaatst. Je wens om ergens anders te zijn, iets anders te doen of de andere kant op te gaan, zou stress en problemen veroorzaken die je niets zouden opleveren. In plaats daarvan probeer je met de stroom mee te gaan en hoe beter je stroomt, des te beter zal het resultaat zijn. Tegelijkertijd moet je ook een peddel in handen hebben. De peddel stelt je in staat om in de stroom je bedoeling kenbaar te maken en je richting te bepalen. .. Met de peddel kun je op een actieve en creatieve manier een zekere mate van controle uitoefenen op het verloop der gebeurtenissen. … Ons alleen overgeven maakt ons tot een passieve toeschouwer en waarschijnlijk slachtoffer van de omstandigheden, terwijl een te grote controle, die ten koste gaat van acceptatie, een verspilling van energie is en tot onnodige strijd leidt.

 • dynamische ontspanning
 • Om de emotionele stroom te blokkeren, creëren wij spanning in het lichaam. Daarvan zijn we ons vaak niet bewust. Die fysieke spanningen kunnen chronisch worden en min of meer een handicap. Fysiotherapeuten hebben daar hun handen vol aan. Het is een spanning die wij niet loslaten door bijv. tv-kijken, alcohol drinken of met vakantie gaan. We moeten op zoek gaan naar een diepe ontspanning. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar de westerse mens heeft er nog moeite mee. Ik noem dan bijv. meditatie, yoga, tai chi etc. Deze vormen van ontspannende inspanning leveren een grotere alertheid in het denken en een ontspannen, soepel lichaam. Wat kan daar tegen zijn?

 • verbonden ademhaling
 • De ademhaling wordt (on)bewust ingehouden om de emotie te verdringen. Dus om de emoties weer te laten stromen kunnen ademhalingsoefeningen helpen. Ik heb al eerder een paar voorbeelden gegeven (zie posts over ademhaling). Maar in dit boek zijn er 11 verschillende ademhalingen opgenomen, waaronder de energie-cirkelademhaling of verbonden ademhaling. Je kunt ook kijken op http://breathinglessons.net/ Michael Sky is in 2011 overleden las ik in een ander bericht, maar de website is nog in de lucht.

  Author: tineke visscher

  Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.