Energiebehandelingen

My destiny is in my own hands – Mary Burmeister (mijn lot is in mijn eigen handen)

Kan energie behandeld worden?
De vorige keer stond ik stil bij emotionele energie als levenskracht. Als de energie verstoord is, kunnen wij allerlei kwalen ontwikkelen. Dit is nog geen algemeen geaccepteerde denkrichting. Maar nu ik hem toch heb ingeslagen, ligt de volgende vraag voor de hand. Kunnen wij dan een behandeling krijgen aan ons energiesysteem? Het antwoord op die vraag wordt vanuit de wetenschap met nee beantwoord. En vanuit oosterse kennis met ja. Dat er energiebanen in ons lichaam lopen en dat die geblokkeerd kunnen zijn, dat is geen algemeen westers geaccepteerde kennis. In de wetenschap geldt: wat niet gemeten kan worden, is er niet. Toch wordt het onderwerp in het westen wel populairder. Ik noem dan acupunctuur, EFT = emotional freedom technique, touch for health, reiki en haptonomie = leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Maar al die vormen van behandelingen worden nog zeer kritisch bekeken en gelden als alternatieve behandelingen. En voor alternatief geldt meestal een waarschuwing: niet doen. Zouden wij het beter weten dan bijv. Japanners, waar acupunctuur al meer dan 2000 jaar wordt toegepast? Gebruik hier je eigen gezonde verstand bij. Zou het je kunnen helpen? Wil je er meer van weten? Doe je eigen onderzoek.

Mijn ervaring
Als je weer meer in je lichaam bent, leer je ook meer de energie in en om je heen voelen. Het heeft bij mij wel een tijd geduurd. Eigenlijk ben ik er nog mee aan het oefenen. Bijvoorbeeld door tijdens het typen van dit stukje ook mijn aandacht te houden bij de ademhaling. Dat lukt soms wel en soms ook helemaal niet. Maar het idee dat je niet al je energie moet gebruiken met je hoofd vind ik wel lastig om onder de knie te krijgen šŸ™‚ ja letterlijk.

Daarnaast ben ik in 2006 in aanraking gekomen met Jin Shin Jyutsu. Eerst via een boek (natuurlijk!) en daarna via cursussen. Deze vorm van behandeling gaat er vanuit dat wij in ons lichaam 26 energie-veiligheids-sloten hebben. Bij gezonde mensen stroomt de energie vloeiend door het hele lichaam. Wanneer wij last krijgen van een veiligheidsslot is dat uit preventie. Het lichaam wijst ons er op dat er iets niet goed gaat en doet de deur op slot om erger te voorkomen. De kunst is dan het bewustzijn naar die plek te brengen en op die manier de stroom weer op gang te brengen. Er is eigenlijk niets geheimzinnigs aan. Iedereen kan zelf beginnen door gewoon alle vingers van beide handen rustig een voor een vast te houden. Maar het zal in het begin niet zo heel veel teweeg brengen. Want hoewel iedereen het kan gebruiken, is het energiesysteem bij sommige mensen in slaap en bij anderen snurkt het. Voordat het wakker is en je het weer kunt voelen pulseren, heb je vaak wel wat geduld nodig. Volgende keer verder.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.