Genieten 2

Children think not of what is past, nor what is to come, but enjoy the present time, which few of us do. – Jean de La Bruyère (Kinderen denken niet over wat is geweest of nog gaat komen, maar genieten het huidige moment, wat maar een enkeling van ons doet.)

Emotie en beweging
In de vorige posts werd door de schrijvers verband gelegd tussen het vrij laten stromen van emoties en bewegingen. Ingehouden emoties leiden tot spierverkrampingen. Alexander Lowen stelt verder nog dat zelfbesef en voelen met elkaar te maken hebben. “Zelfbesef is een functie van het voelen. Het is een optelsom van alle lichamelijke gewaarwordingen op een bepaald tijdstip. Door je zelfbesef weet je wie je bent. Je bent je bewust van wat er in ieder deel van je lichaam aan de hand is; met andere woorden je hebt contact met jezelf. … Iemand die te weinig zelfbesef heeft, lijdt aan te weinig zelfbewustzijn. In plaats van te voelen dat hij contact heeft met zijn lichaam, ziet hij het als het ware van buiten met zijn geestesoog. Omdat hij er geen contact mee heeft van binnenuit voelt het vreemd en onhandig, zodat hij zich pijnlijk bewust is van zichzelf als hij zich uit en beweegt. Iemand die geen zelfbesef heeft, heeft lichaamsgebieden die hij niet voelt en die daarom niet tot zijn bewustzijn doordringen.”

Buitenstaander in je eigen lichaam?
Lichaamsdelen die je niet meer tot jezelf beschouwt omdat je ze niet voelt. Laten we de traditionele verklaring voor reumatische klachten erbij nemen: het immuunsysteem valt het eigen lichaam aan, terwijl het zich normaal gesproken alleen op vreemde indringers richt. Wat als die lichaamsdelen niet meer als bij het zelf behorend worden beschouwd, maar vreemde buitenstaanders? Dan gedraagt het lichaam zich eigenlijk helemaal volgens het boekje. Zou dat waar kunnen zijn?

Het lichaam toont het emotionele patroon
Alexander Lowen verduidelijkt het niet voelen en het emotionele patroon. Ik neem een voorbeeld. “Iemand die zijn benen niet voelt, ontbreekt het aan een gevoel van zekerheid, omdat hij niet het gevoel heeft dat zijn benen hem overeind zullen houden. Emotioneel heeft hij geen vaste grond onder de voeten en heeft hij behoefte aan iets of iemand ter ondersteuning.” Toen ik dat herlas (de vorige keer heb ik dit niet begrepen) wist ik precies wat er de afgelopen jaren rond mijn knie speelde. Mijn lichaam liet het precies zien. Ik was de totale balans kwijt en wilde me inderdaad overal aan vastpakken. Maar daaraan toegeven en een stok of krukken gebruiken, zou dit niet hebben opgelost. De enige manier was opnieuw leren lopen. En zelf het gevoel in mijn benen terug krijgen. Voelen dat mijn benen wel sterk genoeg zijn om mij te dragen en dat het emotionele patroon daarachter heel oud was en nu helemaal niet meer van toepassing. Al die jaren had ik de spieren in mijn rug en benen verkrampt om dat niet te hoeven voelen. En ik moest het zelfs heel lang weer getoond krijgen om toegang tot dat emotionele gebied te krijgen. Misschien schrijf ik het wat cryptisch, maar beter kan ik het nu nog niet uitleggen.

Oefeningen om de verkrampingen los te laten
Alexander Lowen heeft in zijn basis bio energetische oefeningen heel veel aandacht voor de ademhaling. En logisch want die is bijna altijd verstoord. De basisoefeningen zijn bedoeld om de ademhaling weer vrij baan te geven. “De basis-ademhalingsoefening uit de bio-energetica doe je door je achterover uit te strekken over een opgerolde deken op een kruk van 1.20 meter.” bio-energetische oefening1

“Bij de tweede oefening buig je je naar de grond en je raakt deze met je vingertoppen aan. Je voeten staan ongeveer 30 cm. uit elkaar; de tenen een beetje naar binnen toe en de knieën zijn licht gebogen.”bio-2

Ik vond op Youtube ook een filmpje van een aantal oefeningen. Ik heb ermee geoefend, maar werd er heel moe van. Waarschijnlijk van alle loskomende spanningen. Dus schrik niet als je je daarna moe voelt. Of zoek er begeleiding bij.

Author: tineke visscher

2 thoughts on “Genieten 2

  1. Heey, ik ben nu zelf ook bezig met bioenergetica en wil een krukje aanschaffen. Het lukt me alleen niet om ergens een simpel krukje te vinden met de juiste hoogte. Heb je mischien een suggestie qua webshop of winkel? Hoor het graag

    1. Hoi Stan,

      Nee, ik heb niet echt een tip voor je. Ik heb zelf een Stokke kruk geprobeerd, die verstelbaar is in hoogte, maar die beweegt veel te veel. Ik denk dat Google je beter kan helpen met een zoekopdracht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.